Fordulatot várnak a meggyilkolt szerb kislány ügyében, megszólalhat az egyik gyanúsított

1 hét ezelőtt 16

Ügyvédet cserél Danka Ilics, a pár héttel ezelőtt megölt szerb kislány meggyilkolásával vádolt egyik férfi: az ügyészség áttörést vár a hivatalból a gyanúsított mellé rendelt új védőügyvédtől, akinek a tanácsára megtörheti a hallgatását a férfi.

Megtörheti a hallgatását Srdan Jankovics, az a szerb férfi, aki a gyanú szerint a kétéves szerb kislány elütéséért felel, ő vezette ugyanis a Vízművek szolgálati autóját március 26-án Banjsko Poljéban. A férfi eddig hallgatással védekezett a zajecsari felső ügyészség előtt, a másik gyanúsítotthoz, Dejan Dragijevicshoz hasonlóan.

Mint arról beszámoltunk,  a kétéves Danka Ilics március 26-án tűnt el  a Bor melletti Banjsko Polje településről, ahol családi házuk udvarán játszott a testvéreivel. Tíz nap keresés után vették őrizetbe gyanúsítottként Dejan Dragijevics és Srdjan Jankovics bori lakosokat, akik a gyanú szerint szolgálati járművükkel elütötték a kislányt, majd miután észlelték, hogy a kislány még él, megfojtották és a holttestet egy szeméttelepre vitték.

Nem jött be a hallgatással védekezés

A nyomozóhatóság most abban bízik, hogy a 30 napos vizsgálati fogságot töltő férfiak közül Srdan Jankovics részletesen beszámol a történtekről, ugyanis ügyvédet cserél. A Szabad Magyar Szó információi szerint a gyanúsított vélhetően elégedetlen a jogi képviselő tanácsaival, ezért azt kérte, hogy hivatalból rendeljenek ki mellé védőügyvédet. Úgy vélik, ha Jankovics elégedett lett volna a hallgatással való védekezéssel, akkor nem mondott volna fel az ügyvédjének. 

Meglepett bennünket, mert olyasmi ritkán fordul elő, hogy valaki a kihallgatás folyamata alatt akarja lecserélni az ügyvédjét

– nyilatkozta egy ügyészségi hírforrás a lap szerint.

Csütörtökön derül ki, hogy ki lesz a férfi új ügyvédje. 

A lap információi szerint az eljárás folytatásában – figyelembe véve a kihallgatás menetét – szinte biztos, hogy az ügyvéd arra fogja biztatni a férfit, hogy hagyjon fel a hallgatással való védekezéssel, mert az javítana Jankovics helyzetén.

A másik gyanúsított, Dejan Dragijevics már beismerte, hogy ő fojtotta meg puszta kezével a kislányt, ez Jankovicsot már automatikusan felmentette a gyanú alól, hogy ő lenne a kislány közvetlen gyilkosa. 

A rendőrség szerint  azért nem árulják el , hová rejtették a kislány testét, mert fennáll a lehetősége annak, hogy a bűncselekmény természete nagyon csúnya, és a gyanúsítottak attól tartanak, hogy a holttest megtalálása tovább nehezítené a helyzetüket az ellenük indított eljárásban. 

A nyomozást nem csak Jankovics hallgatása nehezíti, mint megírtuk, nem tanúskodik fia, valamint férje ellen a kislány feltételezett gyilkosának édesanyja sem, akit a zajecsari felsőügyészség keddre idézett beDejan Dragijevics és Srdjan Jankovics mellett ugyanis őrizetbe vették előbbi apját és fivérét is, mivel a gyanú szerint segítettek a holttest elrejtésében és áthelyezésében. Néhány nappal az őrizetbe vételt követően a letartóztatott fivér a rendőrségi fogdában szívrohamban elhunyt.

A kislány meggyilkolása egész Szerbiát mélyen megrázta, a  gyerek eltűnését követően Szerbia  soha nem látott erőket mozgósított  a kislány felkutatására, gyakorlatilag az egész ország, ezenkívül az Interpol és az Europol is a kis Dankát kereste.