Forradalmi áttörés jöhet a rákkezelésben

3 hónap ezelőtt 18

Rákbeteg gyermekeken kezdték meg egy új gyógyszeres kezelés tesztelését, amely sokkal enyhébb, mint a kemoterápia, de legalább olyan hatásos. Eddig sok pozitív eredményt értek el.

Angliában, Londonban kezdték el az új gyógyszeres kezelés tesztelését a Great Ormond Street Kórházban – írja a BBC.

A 11 éves Arthur leukémiában szenved, így ő is azok között volt, akiken elkezdték az úgynevezett blinatumomab (röviden: blina) kezelés tesztelését. Családja elmondása szerint „ez a kezelés mutatja a fényt az alagút végén”, ugyanis kisfiuk sokkal kevésbé érzi magát betegnek, és több életkedve is van.

A blinán kívül a kemoterápia az egyetlen lehetséges megoldás a kisfiú számára, és mivel utóbbi nagyon legyengítette őt, így szüleit hatalmas boldogsággal töltötte el, amikor ennek teljes ellentétét tapasztalták az új fajta kezelés után. 

A blina már engedélyezett a rákos felnőttek kezelésére – és a szakértők remélik, hogy a gyermekek számára is biztonságosan alkalmazható lesz a közeljövőben. Az Egyesült Királyságban már mintegy 20 központban alkalmazzák a Blina-t B-sejtes akut limfoblasztos leukémiában (B-ALL) szenvedő gyermekeknél.

A gyógyszer egy olyan immunterápia, amely felkutatja a rákos sejteket, hogy a szervezet saját immunrendszere felismerje és elpusztítsa azokat.

Ez a kezelés pontosan a rákos sejtet támadja, így az egészséges sejtek nem sérülnek, ellentétben  a kemoterápiával, ami mindent elpusztít. 

A gyógyszer egy tasakban található, folyékony halmazállapotú, és egy csövön keresztül adnak be a betegnek. Egy elemmel működő pumpa szabályozza, hogy a gyógyszer milyen gyorsan csorogjon a véráramba – egy tasak akár napokig is kitarthat.