Friss hitelminősítés érkezett a Molra

1 hónap ezelőtt 14

A Scope a jó hitelmutatókkal indokolta a minősítést, kiemelve a magas nyersanyagárakat és marzsokat, miközben csökken a cég sebezhetősége a potenciális oroszországi energiaellátási zavarokkal szemben, valamint a szabályozói beavatkozások fokozatosan enyhülnek – áll a hitelminősítésről szóló közleményben.

A Mol dolgozik az olajellátás diverzifikálásán, és 2023-ban már tett némi előrelépést. Az infrastruktúra-fejlesztések ütemét azonban korlátozza az uniós forrásokkal kapcsolatos folyamatos bizonytalanság. Az európai gázpiacon is javul a helyzet, amit a kínálat növekedése, a fogyasztás csökkenése és a magas tárolói szintek támogatnak. A Scope úgy véli, hogy ezek a fejlemények csökkentik az esetleges orosz olaj- és gázellátási zavarok Molra gyakorolt negatív hatását.

A kihívások közé tartozik az energiaárak volatilis alakulása, a finomítói és petrolkémiai árréseknek való kitettség, az upstream tevékenységek kicsi súlya, a mérsékelt földrajzi diverzifikáció, a környezetvédelmi szabályozás és a keresleti minták lehetséges változásai (ESG), a folyamatban lévő szabályozói beavatkozások, valamint az INA-val kapcsolatos bizonytalanság.

Fenntarthatósági stratégiájának részeként a Mol fejleszti a hulladékgazdálkodási üzletágat, és azt tervezi, hogy 2024-től külön szegmensként számol be róla. A Scope azonban megjegyzi, hogy a vonatkozó projektek csak akkor válhatnak értelmezhetővé a hitelminősítés értékelése szempontjából, ha a vonatkozó pénzáramlások elérik a kritikus nagyságrendet, ami csak közép- vagy hosszú távon valószínűsíthető.

A pozitív kilátások tükrözik a Scope azon várakozását, hogy a kedvező nyersanyagáraknak köszönhetően robusztus működési teljesítmény várható, amivel az adósság/EBITDA kedvező szinten maradhat a következő években – derül ki a Scope közleményéből.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio