Fucsovics Márton három mérkőzéslabdát hárítva győzte le a korábbi top10-es teniszezőt

3 hét ezelőtt 20

434406840 1115348739560403 7759911293780657188 n

A 250-es kategóriájú estorili salakpályás tenisztorna nyolcaddöntőjében Fucsovics Márton heroikus küzdelemben, három mérkőzéslabdát hárítva győzte le Gael Monfilst és jutott a legjobb nyolc közé. A magyar teniszező ellenfele a negyeddöntőben a torna első kiemeltje, Casper Ruud lesz.

Fucsovics Márton remek játékkal nyitott szerdán Estorilban, a második számú magyar teniszező két szettben győzte le Pedro Cachint, és jutott a salakpályás torna nyolcaddöntőjébe. A legjobb 16 között Fucsovics azzal a Gael Monfilsszal mérkőzött, akit pályafutása csúcsán a világranglista hatodik helyén jegyeztek, legutóbb pedig tavaly októberben találkozott a magyar teniszezővel: akkor Monfils nyert három szettben Stockholmban. 

A francia teniszező kezdte az adogatást, könnyen hozta a játékot, majd egészen 2:1-es Monfils vezetésig egyik fél sem került bajba saját szervája mögött. Ekkor viszont Fucsovics elvesztette adogatását, rendkívül jól fogadott a francia, második bréklabdáját pedig értékesítette. Úgy tűnt, nincs ellenszer Monfils játékára, szervái szinte foghatatlanok voltak, majd újra brékelte a magyar teniszezőt, így alig tartott 29 perce a játszma, a francia megnyerte a nyitó partit 6:1-re.

A folytatásban ugyan Fucsovics első adogatójátéka megint szorosan alakult, egyenlőig is eljutott a francia, de újabb bréklehetősége nem volt, a világranglistán 85. magyar megnyerte a fontos gémet. Monfils gyorsan egyenlített, semmire nyerte a játékot, de ezt követően több babér nem termett számára a szettben.

Fucsovics Márton

Fucsovics Márton

Fotó: Getty Images

Fucsovics szervája látványosan feljavult, első adogatásnál szinte pontot sem vesztett, miközben Monfils egyre többet hibázott, majd a mérkőzés során első alkalommal brékelt a magyar. Sőt, Monfils több játékot már nem is nyert a szettben, Fucsovics azok után, hogy az első játszmát 6:1-re elbukta, ugyanilyen arányban egyenlítette ki az állást, és jöhetett a döntő szett.

A rendkívül magas páratartalom miatt fizikailag átlagosnál is megterhelőbb volt a küzdelem a játékosok számára. Monfils szetten belül második szervagémjét elvesztette, Fucsovics pedig nagyon jól játszott, látványos fonák elütéssel kiharcolva a bréklehetőséget, amelyet értékesített.

A francia teniszező következő adogatásánál újra bajba került, de hárította a bréklabdát, így 4:1 helyett 3:2-re módusult az állás, majd Fucsovics brékelőnye is semmissé vált azok után, hogy több ki nem kényszerített hibája miatt elvesztette szervagémjét. A magyar teniszező eddigiekben stabil teljesítménye a legrosszabb pillanatokban inogott meg. 5:4-nél Fucsovics a mérkőzésben maradásért szervált, de két kettős hibát is ütött, így Monfils két mérkőzéslabdához jutott.

Kulcspillanatokban viszont higgadt maradt a magyar, jobban bírta mentálisan a hosszú labdameneteket, összesen három mérkőzéslabdát hárítva végül megnyerte a gémet.

Ez pedig annyira megviselte Monfilst, hogy következő szervagémjében többet hibázott, Fucsovics vesztett pont nélkül nyerte meg a játékot, és került karnyújtásnyira a továbbjutástól. A magyar teniszező alig néhány perccel azután, hogy mérkőzéslabdákat hárított, a győzelemért szerválhatott, amelyet abszolvált, így rendkívül fordulatos mérkőzésen győzte le pályafutása során első alkalommal Monfilst – több mint kétórás találkozón. A magyar teniszező elképesztő lelki erőről tett tanúbizonyságot. 

Fucsovics Márton a negyeddöntőben a torna első kiemeltje, a világranglistán nyolcadik Casper Ruud ellen mérkőzik.

Ezen a héten a legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar teniszező, Marozsán Fábián nem játszik egyik tornán sem, hanem Magyarországon készül a salakszezonra azok után, hogy Miamiban egészen a legjobb nyolcig jutott. 

ATP 250, ESTORIL, NYOLCADDÖNTŐ

  • Fucsovics Márton – Gael Monfils 1:6, 6:1, 6:4