Fucsovics Márton óriási csatában, maratoni mérkőzésen jutott elődöntőbe Bukarestben

1 hét ezelőtt 10

438170222 1122016275560316 5870844297055796535 n

A 250-es kategóriájú bukaresti salakpályás tenisztornán Fucsovics Márton elődöntőbe jutott azok után, hogy őrületes csatában, mintegy három óra alatt győzelmet aratott a francia Corentin Moutet ellen. A magyar teniszező hat év után játszhat újra salakos ATP-tornán elődöntőt.

Remek teljesítményt nyújtott a magyar teniszező a héten Bukarestben, még annak ellenére is, hogy a pálya minősége valamint a szeszélyes időjárás rendkívül kiszámíthatatlanná tette, mikor léphet pályára. Fucsovics még kedden, az első fordulóban hat szettlabdát hárítva nyert két szettben a top100-on kívüli Vacherot ellen, majd csütörtökön pályafutása során harmadik alkalommal is legyőzte azt a Tallon Griekspoort, aki a torna második kiemeltje volt. 

A pénteki negyeddöntőben a világranglistán 92., de kifejezetten salakos játékos, Corentin Moutet volt a magyar teniszező ellenfele. Nagyon jól kezdett Fucsovics, rögtön elvette a francia első szervagémjét, méghozzá úgy, hogy Moutetnak két labdája is volt, hogy lezárja a játékot. A magyar teniszező az első labdamenetektől fogva jól variálta játékát, és az sem zökkentette ki, hogy francia riválisa többször rövidítéssel próbálkozott – néha sikeresen, néha sikertelenül. 

437551169 1122016265560317 1754927141729795558 n

Fucsovics tartotta előnyét, adogatásai mögött érinthetetlennek bizonyult, és miután 3:1-nél, másodszor is elvette Moutet szervagémjét, a francia frusztrációjában a nézők közé ütötte az egyik labdát. A magyar teniszező látványos tenisszel rukkolt elő, néhány pontot rendkívül szép megoldással nyert meg. Moutet a dupla brékhátrány ellenére jobban elengedte a kezét, és akadtak olyan labdamenetetek, amelyeket hatalmas nyerőkkel nyert meg, így a kettőből egy bréket lefaragott hátrányából.

Sőt, megjött a francia önbizalma, Fucsovics játéka pedig egyre jobban szétesett, alapütéseket hibázott, így Moutet váratlanul négy gémet nyert sorozatban, és a magyar teniszezőnek a szettben maradásért kellett szerválnia. 

Abszolválnia ezt nem sikerült, többek között kettős hibát is ütött, így a francia játékos nyerte az első szettet 6:4-re.

Fel volt adva a lecke Fucsovicsnak a folytatásra. Maratoni játékkal kezdődött a játszma, és ugyan Moutet 40:15-re elhúzott gémen belül, lezárnia azt nem sikerült. Fucsovics egyre jobban fogadott, több nyerő ütést vágott be, a francia pedig hibázott fonák oldalról, a magyar teniszező negyedik bréklehetőségét kihasználta, egyúttal előnybe került. 

Nagyon agresszív volt Fucsovics játéka, többször szerva-röptét játszott, Moutet pedig fogadóként annyira halovány volt, hogy az első két fogadógémjében egyetlen pontot sem nyert. Ennek ellenére, hasonlóan az első szett forgatókönyvéhez, 4:1-nél a francia a kettőből egy bréket újra lefaragott hátrányából, de ezt követően a magyar teniszező érintethetlen maradt szerváinál, ami rendkívül fontos volt. 

Második szett 5:4-nél Fucsovics a szettért adogatott, amely feladatott megoldotta, így jöhetett a döntő szett. 

Tovább folytatódott a rendkívül fordulatos, fizikális mérkőzés. És ahogyan az mondhatni már szokássá vált mérkőzésen belül, újra brékkel kezdett Fucsovics, és elvette a francia teniszező szerváját. Moutet nem adta fel, olyannyira, hogy egy nagyon fizikális, gyönyörű labdamenetekkel tarkított gémben kétszer is eljutott fogadóelőnyig, de értékesítenie nem sikerült egyiket sem – Fucsovics a kulcspillanatokban higgadt maradt. 

Az egyébként rendkívül magas színvonalú mérkőzés további fordulatokat tartogatott, Fucsovics következő szervagémjében is bajba került, egyenlőig jutott a francia, de bréklabdához nem jutott, köszönhetően a magyar teniszező agresszív játékának. Annak ellenére, hogy már közel két és fél órája játszottak, Moutet nem adta fel és próbálta tartani a lépést, mi több, néhány megoldása szépségdíjért kiáltott. 

A magyar teniszező sem adott lejjebb játéka színvonalából, olyannyira, hogy remek fogadásainak köszönhetően megint két bréklabdához jutott, amelyből az elsőt értékesítette – így hasonlóan az előbbi két szetthez, megint dupla brékelőnybe került. A következő Fucsovics-szervagémben megint volt esélye a franciának, hogy egyet visszavegyen a két hátrányból, de a magyar teniszező a harmadik szettben ötből öt fogadóelőnyt hárított, egyetlen gémre kerülve ezzel a továbbjutástól. 

Moutet viselkedése miatt 0:15-ről kezdődött a játék – amikor 5:1-nél a mérkőzésben maradásért szervált a francia –, majd Fucsovics remek tenisszel jutott el mérkőzéslabdáig. Az elsőt még hárította francia, a másodiknál viszont már tehetetlen volt, Fucsovics egy tökéletes röptével nyerte meg a labdamenetet és a mérkőzést. 

Szenzációs, fordulatos mérkőzés volt, közel három órán keresztül tartott a küzdelem, a magyar teniszező pedig az idei szezon talán legnagyobb győzelmét aratta. 

Érdekesség, hogy Fucsovics legutóbb még hat évvel ezelőtt, Genfben játszott salakos tornán elődöntőt, mint ismert, máig az az egyetlen tornagyőzelme az ATP Touron. 

Fucsovics Márton legutóbb tavaly Stuttgartban játszott elődöntőt ATP-szinten, a bukaresti torna elődöntőjében pedig a brazil Fonseca vagy a chilei Tabilo lesz az ellenfele.

ATP 250, BUKAREST, NEGYEDDÖNTŐ

  • Fucsovics Márton – Corentin Moutet 4:6, 6:4, 6:1

(Borítókép: ATP Tour)