Füves cigi és majomszex miatt bírságolta meg a médiahatóság Balázsékat

2 hónap ezelőtt 10

Mindkét téma a Balázsék című reggeli műsorban hangzott el, amiért repült egy hatmilliós bírság, illetve mivel nem ez volt az első alkalom, ezért a Rádió 1-et további 150 ezer forint megfizetésére kötelezték.

Füves cigi és majomszex miatt bírságolta meg a médiahatóság a Rádió 1-et – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményéből.

A kifogásolt darab a rádió Balázsék című reggeli műsora volt, amelyben 2023. október 26-án előbb egy Amszterdamból telefonáló hallgató elmesélte, hogy éppen füves cigarettát szív, amit Balázsék azzal kommentáltak, hogy a betelefonáló „egy bátor ember, aki a sonkás-sajtos toast helyett csütörtök reggel valami mást választott”.

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a kiskorúak védelme szempontjából kifejezetten aggályosnak találta, hogy a műsorszámban pozitív viselkedésformaként mutatták be a kábítószer-fogyasztást, ellenpontozás vagy kritika nélkül” – írja a hatóság.

Ezzel azonban még nem volt vége az NMHH megpróbáltatásainak, hiszen ugyanabban a műsorban Balázsék egy másik kihágást is elkövettek. Egy ponton ugyanis azon a híren kezdtek élcelődni, hogy Kambodzsában egy ittas turista egy majommal fajtalankodott, amiről a férfi társai videófelvételt is készítettek. „E hír részletes feldolgozása ugyancsak káros hatással lehetett a kiskorúak személyiségfejlődésére” – áll a közleményben.

A füves cigi és a majomszex összességében 6,15 millió forintjába kerül a Rádió 1-nek, mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése miatt ennyire büntette a csatornát az NMHH. Ezen felül további 150 ezer forintot kell megfizetniük, ugyanis Balázséknak nem ez volt az első stiklijük, az elmúlt hat évben a médiatanács szerint tizenhárom alkalommal sértették meg a médiatörvény kiskorúakat védő rendelkezéseit.