Galambos Péter A döntőbe jutott Szegeden

1 hét ezelőtt 7

MH/MTI
2024. április 25. csütörtök. 16:27

A 37 éves magyar evezős a világbajnoki címvédő svájci Andri Struzina mellett kapott helyet a hármas pályán, az olimpiai programban nem szereplő versenyszám előfutamában. Remekül rajtolt, de féltávnál tempót váltott a mezőny, így Galambos visszacsúszott a harmadik helyre. Az utolsó 500 méteren viszont hatalmas hajrába kezdett az MTK sportolója, lengyel ellenfele teljesen elkészült az erejével, Galambos őt visszaelőzve, az ír Jacob Thomas Mc Carthy mögött másodikként ért célba (7:08.52 p). Így bebiztosította helyét a vasárnapi A döntőben, vagyis a legjobb hat versenyző között. A svájci evezős csak negyedik lett.

A kormányos kettesben korábban világbajnok, valamint a kormányos nélküli ketteseknél Európa-bajnok Simon Béla, Juhász Adrián duó utóbbi számban beragadt a rajtnál, hátránya egyre nőtt a célig, és végül az ötödik helyen zárt (6:43.43 p) előfutamában a páros, amely péntek délelőtt a reményfutamban folytatja a versenyt.

Női kétpárban Preil Vivien és Zsiros Janka – utóbbinak a szegedi az első felnőtt világversenye – a negyedik helyen ért célba (7:15.79 p) a litván, ír, és svájci egység mögött. Itt csak a futamgyőztes biztosította helyét az A döntőben.

A Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs összeállítású férfi kormányos nélküli négyes (6:20.64 p) és férfi egypárban Bácskai Máté (7:11.03 p) is bemutatkozott, mindkét egység a negyedik helyen végzett, így a női kétpárhoz hasonlóan a pénteki reményfutamban folytatja szereplését.

Könnyűsúlyú kétpárban előbb a Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter egység, a győztestől több mint fél perccel lemaradva a negyedik helyen végzett (7:28.10 p), majd a férfi párosok között a Kertész Keve, Szigeti Ferenc (6:55.35 p) kettős is hasonló hátránnyal sereghajtóként zárt a négy hajót felvonultató futamában. Mindkét duó reményfutamban próbálhat majd újra szerencsét.

Az első nap programját a magyarok közül a Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály férfi négypár zárta, amely 6:05.27 perces idejével ötödik lett, így erre a hajóegységre is reményfutam vár.

Írta a Magyar Hírlap

Bejegyzés navigáció