Ganxsta Zolee: Annyira nem érdekel a politika, hogy azt sem tudom, kik a miniszterek

1 hét ezelőtt 8

Ganxsta Zolee, vagyis Zana Zoltán rapper a HVG-nek adott interjújában többek közt beszélt arról, hogy milyen volt 1995-ben rappernek lenni, mi történt, mikor a maffia egyik főnöke az irodájába hívatta, és miért akarja szándékosan kiverni a biztosítékot a kicsit sem PC szövegeivel.

„Gengszteresdit játszom, ahogy egy óvodás játszik kovbojosdit. Én nem élem, én játszom az életemet” – mondta Ganxsta Zolee a hvg360-nak adott, hétfőn megjelent interjújában.

A rapper többek között ezekről beszélt:

  • Kilencéves korában érte az első megvilágosodás, hogy ő rocksztár lesz, majd később a punk zene miatt „tévedt le az ösvényről”, örök kedvencei többek közt a GBH, a Peter and the Test Tube Babies, az Exploited és a Sex Pistols, ezektől  a bandáktól érezte úgy, hogy zenélnie kell.
  • Első zenekarának alapítása óta sincs megállás, csak egy rövidebb szünet volt az érettségi után, amikor „a gimnáziumi punkzenelésből ki kellett menni az életbe”. 
  • Azt szerette volna, hogy semmi se legyen belőle, mivel csak „inni és csajozni” akart, máshoz nem volt kedve, de mivel ezt nem lehetett, egy ideig egy külkereskedelmi vállalatnál dolgozott, de rövid idő alatt elbocsátották, mert „tönkretett mindent”, és „alkalmatlan volt a munkára”.
  • A dobolás a gitár helyett egy véletlennek köszönhetően jött, de gyorsan beletanult, és kiderült, hogy nagy tehetsége van a hangszerhez. Ezután jött Block zenekar, majd a Dance, a metál, a Sex Action, amivel behozták a dirty rock and rollt, utána átváltottak hardcore-ba, onnan pedig csak egy lépés volt a rap. „És akkor végre ki lehet jönni a dobok mögül csajozni, mert ott hátul nem látnak”, és végül megalapították a rapzenekart, a Kartelt.
  • 1995-ben rappernek lenni nem volt egyszerű, akik akkor rapperek voltak, nem fogadták el, de nem bánja, hogy meg kellett küzdeniük ezzel, mert szerinte ez csak pallérozta őket.
  • Bár az akkori szövegeit ma már nem tartja jónak, de abban az időben mint mondja, „menőnek hangzott”. „Mi sem voltunk jók, de talán a sz*rok közül a legjobbak”. Az amerikai gengszterrapperek szövegeit ültették át a magyarra, és csak ezután kezdek el saját élményekből dolgozni, valamint kapcsolatunk is lett az alvilággal. „Amikor ezek a nagyon zorall arcok, a maffia tagjai elfogadtak minket és bevettek maguk közé, a szószólóikká váltunk. Akkor olyan hátterünk lett, hogy a kutya nem tudott hozzánk nyúlni.”
  • Bár értelmiségi családból származik, direkt mindig az autótolvajokkal és kocsmai verekedőkkel lógott, mivel „mindig vonzódott a csibészekhez”. Mint mondja, „nagyon nehéz munkával küzdötte le magát”, és sokáig tartott míg elfogadják, nagyon sokszor meg akarták verni.
  • Nem bűnöző, és soha nem is állította magamról, hogy az lenne, ők csak „fél lábbal voltak benne ebben a világban”, viszont úgy gondolja, hogy a gengszterrappernek nem kell gengszternek lennie, ahogy Clint Eastwoodnak se kellett cowboynak lennie, hogy eljátssza ezt a szerepet. Ugyanakkor a rock and roll életforma az alkohollal, a drogokkal és a szexszel nagyon is hiteles nála, mint mondja, minden nap iszik, és alkohol nélkül rosszul érzi magát.
  • Nem biztos benne, hogy alkalmas egy párkapcsolatra. „Képtelen vagyok rá, hogy ne menjek el azzal, akivel akarok, akkor, amikor akarok. Nincs olyan, hogy ezt bárki megmondja nekem, és nem akarok beszámolni senkinek. A saját magam főnöke vagyok”.
  • Büszke rá, hogy minden fesztiválon az éppen futó, fiatal, nagy nevekkel voltak együtt, nem lefutott zenekarokkal. Szerinte ez az energiája miatt van így, mivel még ma is állandóan új dolgokat akar csinálni. „Gengszteresdit játszom, ahogy egy óvodás játszik kovbojosdit. Én nem élem, én játszom az életemet. Ezért van az, hogy még nem pukkadtunk ki”.
  • Ma, a politikai korrektség korában sem figyel oda arra, hogy milyen szövegei vannak, sőt, szándékosan akarja használja azokat a szavakat, amelyek kiverik a biztosítékot, és amelyek alapján azt feltételezhetnék az emberek, hogy rasszista vagy nőgyűlölő, de mint mondja, egyáltalán nem erről van szó, ő csak szeretné nevén nevezni a dolgokat. „Kembe Sorelnek mondtam a múltkor, hogy „Na mi van már, niggerem?” Közben meg én lennék az első, aki ugranék mellé harcolni, ha igazi fajgyűlölők megtalálnák”.
  • „Az értelmesebbje, akinek van egy kis sütnivalója, pontosan tudja, hogyan gondolom ezt, és hogy nem vagyok se fajgyűlölő, se szexista, én a csajokat is csak akkor b*szom meg, ha megengedik. A nő ugyanannyit ér, mint én, persze, de attól még tök jó szórakozni egymással.” Mint mondja, gyűlöli ezt az álszent világot, mely kívül szépen lecsiszolt, de belül rohad és egyre aljasabb mindenki, ezért direkt szembemegy a PC-törekvéssekkel.
  • Annyira nem érdekli a politika, hogy azt sem tudja, kik a miniszterek. Dopemannel – aki sokszor nyilatkozott támogatóan a Fideszről, és akivel a januári jubileumi koncerten újra színpadra lép a Kartellel – sem okoz köztük ez feszültséget.

Jubileumi koncertre készülnek

Harmincadik születésnapját látványos koncerttel ünnepli jövőre a Ganxsta Zolee és a Kartel. A gengszterhiphopcsapat az egykori tagokkal kiegészülve 2025. január 17-én a Budapest Sportarénában lép fel.

A zenekar az elmúlt harminc év alatt az ország szinte minden szegletében megfordult, kiadott tizenhárom stúdióalbumot, két-két EP-t és koncertlemezt, egy válogatást, emellett egy előttük tisztelgő tribute-anyag is megjelent. A szakmai elismerések között szerepel négy Arany Zsiráf díj, két Fonogram díj. Az évek során távozott a csapatból Dopeman, Sámson és Steve is, rövid időre visszatért, majd ismét búcsúzott Lory B.