Gázaváros bekerítését készítheti elő az izraeli hadsereg

6 hónap ezelőtt 12

A hétfői események alapján két irányban nyomul előre, és Gázaváros bekerítését készíti elő az izraeli hadsereg.

Az egyik hadszíntér a Gázai övezet északi részén, a Földközi-tengerhez közel alakult ki. Az ezen a területen élő palesztinok hétfőn kora reggel számoltak be először heves légi és tüzérségi csapásokról, miközben az izraeli csapatok tankokkal nyomultak be az exklávéba. Az izraeli légicsapások a gázavárosi Shifa és Al-Quds kórházak közelében lévő területeket érték a palesztin média szerint.

Ezen kívül Gázavárostól délre is feltűntek az izraeli tankok. Szemtanúk beszámolója alapján a tankok lezárták a Salah ad-Din utat, mely a legfontosabb észak-déli közlekedési folyosó a területen.

Egy internetre felkerült videó alapján az egyik tank ki is lőtt egy autót, mely éppen Y-megfordulást hajtott végre. A felvételt egy másik kocsiból készítették, mely a robbanás után azonnal elhajtott a helyszínről.


A BBC műholdképek alapján megállapította, hogy az autót a Gázai övezetet déli és északi részre osztó Wadi Gaza vizes élőhelytől 2 kilométerre északra lőtték ki. Az izraeli szárazföldi offenzíva megindulása óta nem jártak ilyen mélyen izraeli csapatok a Gázai övezetben, mint a videón szereplő tank.

Az izraeli hadsereg egyelőre biztonsági okokból nem osztott meg információt csapatai hollétéről.

Wadi Gaza fontos választóvonal a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg korábban többször figyelmeztette a palesztinokat, hogy költözzenek a választóvonaltól délre. Izrael október 22-ei üzenete szerint aki úgy dönt, hogy nem hagyja el a Wadi Gázától északra lévő részt, azt egy terrorszervezet bűntársaként azonosíthatják.

A kulcsfontosságú út lezárásával valószínűleg arra készül az izraeli hadsereg, hogy elvágja Gázavárost a Gázai övezet déli részétől. Ezután bekeríthetné, és ostrom alá vehetné az északon egészen Beit Hanounig terjedő agglomerációt.