Gazdasági vészriadót fújtak az Európai Unióban

2 hónap ezelőtt 9
Gazdasági vészriadót fújtak az Európai Unióban
Mario Draghi volt olasz miniszterelnök és EKB-elnök kijelentette, hogy az Európai Uniónak évente 500 milliárd eurót kell befektetnie ahhoz, hogy versenyképes maradjon a zöld és digitális átállásban, és tartsa a lépést az Egyesült Államok és Kína fejlődésével. Az uniós pénzügyminiszterek előtt Gentben ismertetett megállapításaiban Draghi hangsúlyozta, hogy e jelentős beruházási igény egyharmadát tagállami költségvetési forrásokból kell finanszírozni, ami uniós szinten összehangolt erőfeszítéseket tesz szükségessé a tagállamok közötti belső támogatási konfliktusok elkerülése érdekében – írja a Politico.

Az EU előtt álló kihívásokat hangsúlyozva Draghi kiemelte a blokk sikerének pillérei inogni kezdtek: az olcsó orosz energia már a múlté, a Kínába irányuló jövedelmező export öngyilkosság és az USA katonai védelme sem garantált már. Hangsúlyozta, hogy a kolosszális pénzügyi igény kielégítése érdekében sürgősen szükség van az európai befektetői tőke, valamint az uniós szintű források összekapcsolására, mivel az állami források önmagukban nem lennének elegendők.

A Magyarországnak járó uniós forrásokról, a kiírásra váró pályázatokról és a szabályozói változásokról részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon.

Alexander De Croo belga miniszterelnök támogatta egy uniós alap létrehozásának gondolatát az iparág megerősítése érdekében, különös tekintettel az USA-hoz és Kínához képest magasabb európai energiaköltségekre. De Croo célzott európai szintű befektetések mellett érvelt, hangsúlyozva az ipari klaszterek fontosságát a hatékony és stratégiai fejlesztés szempontjából.

Aggodalmak merültek fel a nemzeti támogatások lehetséges buktatóival kapcsolatban, és De Croo óva intett a határokon átnyúló ökoszisztémákat figyelmen kívül hagyó önkényes gyakorlatoktól. Sürgette az uniós elosztási rendszereken keresztüli támogatásfizetést, és óva intett a nemzeti állami ösztönzők fenntartásától, amely alááshatja a Benelux államoktól Észak-Olaszországig terjedő, összekapcsolt és gazdaságilag ésszerű kék banán régiót, ahol az EU legsikeresebb ipari klaszterei közül a legtöbb található.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a