Gázpiac - súlyos csapás Magyarországnak is a német különadó

1 hónap ezelőtt 6

Azon döntés kapcsán, amely szerint januárban Németország a korábbi háromszorosára, a jelenlegi piaci gázár csaknem 10 százalékát kitevő szintre emelte a földgáz szállítására kivetett különadóját, Gyürk András hangsúlyozta: a lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal és az energia-szolidaritás elvével.

Az EP-képviselő kiemelte: a német intézkedés barátságtalan lépés Közép-Európával szemben, ami megdrágítja a régió országainak energiaellátását, aláássa versenyképességüket és megnehezíti a földgázellátás diverzifikációját. Magyarország ezért, a visegrádi országok és Ausztria hasonló kezdeményezését követően, azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz - tájékoztatott.

Magyarország várja, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az uniós bizottság az európai energiapiacot aláásó különadókkal szemben, valamint tájékoztatást vár Brüsszeltől, hogy

tervezi-e a kötelezettségszegési eljárások megindítását az ilyen jellegű ügyekben

- mondta. A kettős mérce mérséklése érdekében ez fontos lenne - mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Az energiaellátás biztonsága és diverzifikációja elengedhetetlen feltétele a gazdasági versenyképességnek és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének - emelte ki. Ahelyett, hogy Brüsszel az energiabiztonságot veszélyeztető és az energiaellátást megdrágító intézkedésekkel szemben lépne fel, az emberek érdekeit figyelembe vevő rezsicsökkentést támadja - tette hozzá Gyürk András.