Gazprom: idén 50 százalékkal emelkedhet a Kínába irányuló földgázszállítás

4 hónap ezelőtt 8

Oroszország Kínába irányuló földgázexportja 2023-ban várhatóan akár 50%-kal is növekedhet az előző évhez képest – közölte Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kedden Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott megbeszélésén.

A dél-ázsiai országba irányuló gázszállítások idén meghaladják a szerződéses kötelezettségeket, és elérik a 23,2 milliárd köbmétert – mondta Miller, aki hozzátette, hogy 2022-ben az export 15,5 milliárd köbmétert tett ki.

Miller szerint a Gazprom a múlt héten új rekordot állított fel a Kínába irányuló napi gázszállításokban a Szibéria Ereje megavezetéken keresztül. Az energiaóriás 2023 eleje óta kilencszer jelentett rekordot a napi exportban.

Miller azt is elmondta, hogy Oroszország vezető kereskedelmi partnerének gázszállításai tovább fognak nőni, és az előrejelzések szerint 2025-ben elérik a 38 milliárd köbmétert.

A Gazprom a China National Petroleum Corporationnel (CNPC) kötött hosszú távú szerződés alapján szállít földgázt Kínába. A Szibéria Ereje a Gazprom és a CNPC között 2014-ben megkötött, 400 milliárd dolláros, 30 évre szóló megállapodás része.

Az orosz gázexport Kínába az előrejelzések szerint évi 100 milliárd köbméterre nő, figyelembe véve a Mongólián átvezető tranzitgázvezetéket is.

Az orosz gáz eladása az EU-ba az Ukrajnával kapcsolatos szankciók és az Északi Áramlat gázvezetékek – korábban Oroszország legfontosabb gázútvonala a régióba – szabotálása miatt csökkent. A Gazprom azonban sikeresen átirányította energiakereskedelmét Ázsia felé, ahol Kína lett a legnagyobb felvásárló.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint Kína az orosz energiaexport 50%-át adja, míg az India által vásárolt rész megközelíti a 40%-ot.