Gryllus Dániel: Sajnos minden túlpolitizált

6 hónap ezelőtt 19

20230116  MG 3258

Gryllus Dániel, a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, a Kaláka együttes alapítója a Szabad Európának adott interjújában beszélt arról, miért nem járnak már pártrendezvényekre, és hogyan hatnak az ilyen kaliberű döntések a karrierjükre.

„Ha valakinek ugyanazt szeretném elénekelni, mint ötven évvel ezelőtt, azt valóban másképp kell csinálni. De ez ösztönösen jön, és megoldjuk” – emelte ki az énekes a beszélgetésben.

Gryllus Dániel az interjúban több dologra is kitért. Beszélt arról, hogy

  • A Kaláka már 55 éves lesz, de nem fog rajta az idő, hiszen a nagy magyar költők versei – amelyeket az együttes feldolgoz – stabilan állják a sarat, a stabilitáshoz és folytonossághoz azonban változás kell, így a zenekar is alkalmazkodik a változó időkhöz, ezért tud fennmaradni.
  • A versek funkciójuk szerint eléneklésre születtek, nem pedig olvasásra; Gryllus akármilyen verset néhány perc alatt képes lenne dallamosítani.
  • A feldolgozott versek felnőtteknek szólnak, érett, komoly témákat dolgoznak fel, a gyerekek mégis rajonganak a Kaláka muzsikájáért, koncertekre járnak és a streamingplatformokon is hallgatják az együttes számait. 
  • Manapság sokan kritizálják a hazai zenei oktatást; az énekes szerint „a zenének az oktatásban valóban sokkal nagyobb lehetne a szerepe, mint az egyszerű éneklés, hiszen az egész lelkületet meghatározza”; a Kaláka dalait azonban inkább irodalomtanárok használják.
  • Korábban tiltatkozott a dalaik tanítása ellen, ma már belátja, hogy sokan általuk ismerik meg a magyar irodalom gyöngyszemeit.
  • Az anyanyelv a kapocs, a hazánk az anyanyelv.
  • Sajnos minden túlpolitizált, márpedig ezzel a helyzettel, akár egy-egy mondattal is vissza lehet élni. Míg „a rendszerváltáskor minden meghívásnak eleget tettünk, mindenhova elmentünk, ahova hívtak minket: legyen az MDF, SZDSZ, mindegy volt. Aztán ebből az lett, hogy azt, aki részt vett egy politikai rendezvényen, az újságírók elkezdték cikizni azzal, hogy ő már csak a fél országé.” 
  • Ma már azért nem járnak ilyen rendezvényekre, mert nem akarnak csak egy réteghez szólni, hiszen olyan kort élünk, amikor a közvélemény így gondolkodik. 
  • Azok az énekesek, például Bródy János vagy Koncz Zsuzsa, akik már a kezdetekkor felvállalták, hogy politizálnak, még mindig nagy tömeget mozgatnak meg, szemben például Tóth Gabival, akitől hiteltelennek tűnik az üzenet.
  • A Petőfi Zenei Tanács tagjait nem politikai alapon választották, a tagok neves, profi művészek. Gryllus eddig nem vállalta a felkérést, hogy hasonló szervezet tagja legyen.
  • Mecénások (például pályázatok vagy az üzleti szférában mozgó támogatók) nélkül nincs művészet; sok pályázat azonban éppen a politikai hozzátartozás miatt fullad kudarcba.
  • „Mi is kaptunk támogatást a Petőfi ügynökségtől, a Kulturális Minisztériumtól és néhány nagy cégtől is. Csak így lehet túlélni.”
  • Sok hír elszalad mellette, ugyanakkor a háborús történéseket látja, olvassa. Ezzel szemben nem tudja, mi hiteles, és mi nem, hiszen rengeteg fals információ kering a interneten.
  • Ma már nem jár tüntetni, nem is érzi, hogy egy tüntetés változtatna az ország helyzetén, mégis vallja, hogy csak tüntetéssel lehet elérni valamit. Magyarországon azonban nincs meg az a forradalmi kultúra, mint mondjuk Franciaországban.

A Kaláka a mai napig a magyar zenei élet meghatározó szereplője, 2023 januárjában jött ki új lemezük, a Fontosnak vélt vinnivalóim című album. Az együttes az évtizedek során többször is áthallásos produkciókat tűzött műsorra, nyíltan azonban sosem politizált.

Mi inkább összekötők szeretünk lenni, nem akarunk szétválasztani

nyilatkozta januárban az Indexnek.

(Borítókép: Gryllus Dániel. Fotó: Németh Kata / Index)