Gulyás: a kormány lezártnak tekinti a botrányt, „mivel minden megtörtént, aminek meg kell történnie”

2 hónap ezelőtt 14

[sz]F. P.[sz]

Hogyan értékeli Novák Katalin és Varga Judit visszavonulását? – szólt a következő újságírói kérdés a Kormányinfón. „Tudomásul vettük a döntéseket. A kegyelmi kérvény elbírálásánál csak halkan mondom, hogy

a magyar alkotmányos gyakorlatban az elmúlt 25 évben mindenki minden kegyelmi kérvényt ellenjegyzett.

Csak a töretlen gyakorlatot követte Varga Judit, kétségtelen, itt jó lett volna szakítani ezzel a gyakorlattal” – válaszolt Gulyás és hozzátette: mivel minden megtörtént, aminek meg kell történnie, a kormány lezártnak tekintik a botrányt.

Novák Katalin tavaly április 27-én, Ferenc pápa magyarországi látogatása alkalmából megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki arra kényszerítette az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket, hogy vonja vissza a vallomását. A hírt a 444 írta meg február 2-án. A köztársasági elnök eleinte nem kommentálta a hírt, majd egy sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy minden kegyelmi döntés megosztó. Az eközben kialakuló felháborodás következtében Orbán Viktor személyesen jelentett be egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi pedofil ügyekben kegyelem gyakorlását. Ez a lépés azt is jelentette, hogy a kormányfő elengedte Novák Katalin kezét. Bár az elnök akkor még azt nyilatkozta, hogy jó szívvel fogja aláírni a módosítást, érezhetően fogyatkozott a levegő körülötte. Végül katari útját megszakítva utazott haza, és a botrány kirobbanása után kilenc nappal bejelentette lemondását.

Varga Judit volt igazságügyminiszter tavaly, Ferenc pápa látogatása alkalmából több kegyelmi ügyben döntött, többek között a terrorista Budaházy György szabadon engedéséről is. Ekkor került elé K. Endre kegyelmi ügye is, amit egyes források szerint felterjesztésében nem támogatott. Viszont az elnöktől visszaérkező kegyelmi határozatot aláírta, a „huszonhat éves gyakorlatra” hivatkozva. Varga, aki igazságügyminiszterként egyértelműen politikai felelősséggel tartozik, a köztársasági elnök lemondása után percekkel jelentette be visszalépését a párt EP listavezetésétől, egyben a közéletből való távozását is bejelentette.
[kapcsolodo] gulyas-gergely-tudott-magyar-peter-szandekairol-mert-megirta-neki-honapokkal-ezelott [kapcsolodo]