Gulyás Gergely: „Amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is jogtanácsos a református egyháznál”

2 hónap ezelőtt 7

[sz]F. P.[sz]

Gulyás Gergely többször is elmondta: téves döntés született K. Endre kegyelmi ügyében. A miniszter szerint az hibázott, aki meghozta a döntést. Gulyás az RTL-nek nem tudta megerősíteni, hogy Varga Judit nem támogatta a kegyelmet. Szerinte nem őt, hanem Varga Juditot kellene erről kérdezni. Gulyás azt mondta, nem lett volna szabad sem ellenjegyezni a kérelmet, sem megadni a kegyelmet.

Balog Zoltán református püspök lemondásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a véleményemet legfeljebb az egyháznak mondom el erről. Gulyás Gergely maga is református és jogtanácsosi tisztséget tölt be az egyházban. „Amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is abban a tisztségben” – reagált a miniszter. „Töretlen a bizalma Balog Zoltán iránt?” – érkezett a következő kérdés, amire Gulyás csak annyit mondott: kiváló püspöknek tartom.

Novák Katalin karrierjének kezdetén Balog Zoltán volt az, akinek minisztériumában családügyi államtitkárként fontosabb politikai pozícióhoz jutott, úgy tartják, hogy Novák Katalin mentoraként tekintett Balogra, aki a későbbiekben az elnöki tanácsadó testület legbefolyásosabb tagjává vált. Balog végül beismerte, hogy K. Endre kegyelmi ügyét ő támogatta, ami, ismerve Balog befolyását elég erős nyomás lehetett az elnökön, hogy kegyelmet gyakoroljon. Azonban a volt miniszter, aki azóta református püspökként, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökeként tevékenykedik, amikor kiderült a kegyelmi ügyben játszott szerepe, nem mondott le püspöki címéről és tisztségeiről. Ezért azóta egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, már a fideszes sajtó oldaláról is.

[kapcsolodo] /gulyas-a-kormany-lezartnak-tekinti-a-botranyt-mivel-minden-megtortent-aminek-meg-kell-tortennie[kapcsolodo]