Gulyás Gergely: Nyugodtan tépjék össze a levelet, és dobják ki

5 hónap ezelőtt 6

Gulyás Gergely 12 órás kormányülést követően állt ki a sajtó elé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón ismertette, a két legfőbb téma az uniós költségvetés módosítása, illetve Ukrajna uniós csatlakozása volt.

Az elsővel kapcsolatban a miniszter úgy tolmácsolta a kormány álláspontját, hogy a költségvetés-módosítás „kifejezetten előkészítetlen, nincs világos indoklása annak, hogy miért szükséges, milyen hatásokkal jár ez, mi történik, ha nem módosítják”. Súlyos mulasztásnak minősítette, hogy az EU úgy akarja módosítani a hatályos költségvetést, hogy azt nem hajtják végre, a kifizetések hiányára Magyarország és Lengyelország mellett más tagállamok is panaszkodhatnak.

A Magyarországnak járó uniós támogatásokkal kapcsolatban kijelentette: nem hisznek az ígéretekben, a folyósítást várják.

A miniszter Ukrajna EU-csatlakozásáról elmondta, van egy előkészítő anyag, de azt még az Európai Bizottság sem állítja, hogy Ukrajna megfelel a kritériumoknak. Gulyás Gergely világossá tette,

semmilyen hatástanulmány, szakértői vélemény nem áll rendelkezésre, ami kiszámolná, hogy Ukrajna csatlakozása mit jelentene az EU-nak, a költségvetésnek, a mezőgazdasági pénzeknek, a kohéziós alapoknak.

A kormány álláspontja szerint a nyugat-balkáni országok előrébb tartanak a csatlakozási kritériumok teljesítésében, még sincs annyi szó a felvételükről, mint Ukrajna esetében.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, ezek tükrében a magyar kormány egyik kérdésben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez. Vétójoggal viszont senki nem él, ezt a szerződések nem ismerik, közös döntések születnek, amelyhez minden tagállam beleegyezésére szükség van, ha van eltérő vélemény, akkor nem születik közös döntés. Hozzátette: az ukrajnai csatlakozást a nemzeti konzultáció kérdéskörébe is beépítették.

Marad a kamatstop

A tárcavezető a kormány azon döntését is közvetítette, miszerint meghosszabbítják a kamatstopokat. Ennek értelmében a családoknak július elsejéig, míg a kis- és középvállalkozásokat (kkv) számára április elsejéig tovább védi a kamatstop intézménye.

A miniszter közlése szerint a kamatstopnak köszönhetően a kkv-k eddig 85 milliárd (vállalkozásonként 2,7 millió forint), míg a közel 300 ezer család 160 milliárd forintot spórolt meg (családonként 420 ezer forint).

A diákhitelesek számára szintén július elsejéig él tovább a kamatstop.

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő azok számára, akik már kézhez kapták azt a tájékoztató levelet, miszerint január elsejétől már nem él a kamatstop, Gulyás Gerely úgy válaszolt: „nyugodtan tépjék össze és dobják ki”.

70 milliárdos pályázat indul

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője – jelentett ki Gulyás Gergely, aki ennek fényében bejelentette, hogy a kormány 70 milliárd forintos keret mellett hirdet napelemek telepítésére, illetve az azáltal megtermelt energia tárolására. Erre azért van szükség, mert a zöldenergiánál – például a nap-, vagy a szélenergiánál – a termelés, illetve a fogyasztás időszaka sok esetben nem esik egyben, így a megtermelt, de még fel nem használt energiát tárolni kell. A pályázat magánszemélyek mellett vállalkozások számára is nyitott, a szükséges forrásokat költségvetési pénzből teremtik elő, illetve – amennyiben érkezik – a helyreállítási alapból származó uniós támogatásból.

A vállalkozások 2024. február 5-ig pályázhatnak, a beruházást 2026. április 30-ig kell befejezni, a cégek pedig 2026-ig mentesülnek az átvételi díjtétel megfizetése alól

Növeljük a zöldenergia arányát a magyar energiamixben, nemcsak a kibocsátás-csökkentés miatt, de a szén-dioxid kvóta okán is, amit értékesíteni lehet, ezáltal bevételi forrást is jelenthet

– jelezte a tárcavezető.

Választási törvény, szuverenitásvédelmi törvény

Gulyás Gergely a parlament által tárgyalt szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban kijelentette: „ha valaki külföldi érdekeket szolgál ki, akkor utána nem fog támogatni egy olyan hivatalt, ami a magyar közélet tisztaságát szolgálja, ez a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

Azzal kapcsolatban, hogy a Momentum uniós kötelezettszegési eljárás megindításáról beszélt a törvény kapcsán, úgy reagált: „kötelezettszegési eljárásról téves gondolkodás beszélni az ellenzék részéről, amíg el sem fogadták a törvényt, ha elfogadták, akkor annak megvannak a szabályai, hogy hova lehet fordulni felülvizsgálatra”.

Gulyás Gergely kitérő választ adott a fővárosi választási törvény lehetséges módosítását firtató kérdésre. Várja, hogy a Fidesz-frakció döntsön az ügyben, ő ennek megfelelően fog szavazni a javaslatról. A miniszter szerint mindkét választási rendszer demokratikus, a mostani vita sajátossága inkább az, hogy, akik mindig a listás választás mellett érveltek, most az ellen kezdtek érvelni. Napirendre azért vették, mert tárgyalásra érdemes javaslatnak tartják a Mi Hazánk Mozgalom elképzelését.

Terítékre került a Svédország NATO-csatlakozása körül kérdéskör is. Gulyás Gergely kifejtette: a kormány továbbra is támogatja a svéd csatlakozást, de sok olyan ok van, amelyek miatt joggal merültek fel aggályok a frakcióban, ezeket tisztázni kell, amikor pedig megvan a szükséges szavazatszám, akkor érdemes szavazni. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy Magyarország utolsó lesz-e a ratifikációs sorban.

(Borítókép: Gulyás Gergely 2023. november 30-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)