Gundel Takács Gábor: A református egyház vezetésének szüksége van a megújulásra, hogy méltó legyen a több évszázados egyházi közösséghez

2 hét ezelőtt 16

Gundel Takács Gábor szerint is megújulásra van szükség a református egyházban – írja a Szemlélek.

A lap emlékeztet rá, hogy két nyilatkozat is megjelent az egyházzal kapcsolatban az elmúlt napokban. Az egyiket négy püspök írta alá. Ebben arról van szó, hogy támogatják a jelölést, Pásztor Dániel tiszáninneni püspököt a Zsinat lelkészi elnöki tisztségére, valamint Steinbach József dunántúli püspököt a Zsinat lelkészi alelnöki tisztségére.

A másik nyilatkozatot a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa adta ki, amelynek Balog Zoltán az elnöke. Ebben többek között az áll:

“Az a hangvétel és stílus, amely az elmúlt hetekben a Magyarországi Református Egyházzal kapcsolatban közéleti és egyéb fórumokon megnyilvánult, méltatlan nemcsak az egyházhoz, hanem a tisztességes közéleti vitákhoz is. Arra kérjük azokat, akik illetékességből vagy illetéktelenül a református egyház belső ügyeit megvitatják, tegyék ezt azzal a tisztelettel és méltányossággal, amely egy több évszázados egyházi közösséget, annak vezetőit és tagjait ebben az országban megillet. Mi az egyházi testületekben és fórumokon azon munkálkodunk, hogy egyházunk megújuljon. Erre a munkára hívunk minden jóakaratú és egyházszerető embert és közösséget” – írják.

[kapcsolodo]/a-reformatus-egyhaznak-nem-tetszik-az-a-stilus-ahogy-az-utobbi-hetekben-roluk-beszeltek/[kapcsolodo]

A Szemlélek megkereste Gundel Takács Gábort, aki református hívő, és több egyházi rendezvény moderátora is. Ő úgy vélekedett:

„Egyetértek a nyilatkozat tartalmával, régóta probléma a közbeszéd színvonaltalansága. Csak kulturált hangnemben lehet súlyos problémákra, megosztottságra megoldást találni. A Magyarországi Református Egyház vezetésének ugyanis valóban szüksége van a megújulásra, hogy maga is méltó legyen egy több évszázados egyházi közösséghez”.