Gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel vádolnak egy püspököt Ausztráliában

2 hónap ezelőtt 11

Nem ez az első eset, hogy hasonló ügy rengeti meg az ausztrál katolikus közösséget.

Christopher Saunders ausztrál püspököt nemi erőszakkal és egy sor – részben gyerekek ellen elkövetett – szexuális bűncselekménnyel vádolják. A 74 éves férfit szerdán tartóztatták le Broome-ban, az ausztrál rendőrség által indított és a pápa által elrendelt párhuzamos nyomozás után.

A püspök jelezte, hogy ártatlannak fogja vallani magát az ellene felhozott vádakban - írja a BBC.

Saunders ellen kétrendbeli nemi erőszak, 14 rendbeli törvénytelen és szeméremsértő támadás, valamint háromrendbeli, hatósági személyként gyerekekkel való szeméremsértő bánásmód miatt emeltek vádat. Az állítólagos bűncselekmények 2008 és 2014 között történtek.

Saunders püspököt csütörtökön óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és elrendelték, hogy a következő, júniusi meghallgatásáig otthonában tartózkodjon.

A néhai George Pell bíboros mellett Christopher Saunders a legmagasabb rangú katolikus tisztségviselő Ausztráliában, akit gyerekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményekkel vádolnak.

Az Ausztrál Katolikus Püspöki Konferencia csütörtöki nyilatkozatában együttműködést ígért a rendőrséggel, és azt mondta, hogy a Saunders elleni vádak „nagyon súlyosak és mélyen elszomorítóak, különösen a vádakat megfogalmazók számára”.

Christopher Saunderst 1976-ban szentelték pappá, és 1996-ban nevezték ki Broome püspökévé. Az egyházmegye mintegy 770 ezer négyzetkilométeren terül el, az ország legeldugottabb részei közé tartozik. Saunders régóta befolyásos személyiségnek számít a helyi közösségben. Még egy sört is elneveztek róla.

A vádak először 2020-ban kerültek nyilvánosságra, de az ezt követő első rendőrségi vizsgálatot vádemelés nélkül zárták le.