Gyilkossági kísérlettel vádolják az Alaska Airlines pilótáját, repülés közben akarta leállítani a gép hajtóművét

6 hónap ezelőtt 12

Gyilkossági kísérlettel vádolják azt a férfit, aki vasárnap megpróbálta leállítani egy repülőgép hajtóműveit a repülőút közepén. Az Alaska Airlines gépe végül biztonsággal földet ért, a szolgálaton kívüli, fenyegetést jelentő pilótát letartóztatták.

Az Alaska Airlines egyik szolgálaton kívüli pilótáját több mint 80 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják, miután vasárnap megpróbálta leállítani egy repülőgép hajtóműveit a repülőút közepén, ami miatt a járatot el kellett terelni az eredeti útvonaláról – írja az NBC News

Az Alaska Airlines leányvállalata, a Horizon Air által üzemeltetett 2059-es járat a washingtoni Everettből szállt fel, és San Franciscóba tartott egészen addig, amíg „hiteles biztonsági fenyegetést” nem észleltek. A fenyegetés a pilótafülkében lévő úgynevezett ugróülésben helyet foglaló személyhez, Joseph David Emerson szolgálaton kívüli pilótához kapcsolódott. 

A férfi meghúzta a tűzoltókészülék fogantyúit, így akarta a hajtóműveket leállítani.

Ha Emersonnak sikerült volna aktiválnia a tűzoltókészülékeket, mindkét hajtómű leállt volna, kísérelte azonban kudarcba fulladt, a kapitány és az első tiszt gyorsan reagáltak, a hajtóművek teljesítménye nem csökkent, és a személyzet is minden további fennakadás nélkül biztosította a repülőgépet. Miután a gép leszállt, a portlandi rendőrök letartóztatták a 44 éves Emersont.

A Multnomah megyei seriff hivatalának nyilvántartása szerint 83 rendbeli gyilkossági kísérlet, 83 rendbeli gondatlan veszélyeztetés és egy rendbeli repülőgép veszélyeztetése miatt vették őrizetbe.

Emersont 2001-ben vette fel a Horizon Air, azóta az Alaska Airlines és a Virgin America alkalmazta. Az indítékról egyelőre nincs információ, az FBI vizsgálatot folytat az ügyben. 

Hálásak vagyunk a Horizon járat személyzetének a helyzet professzionális kezeléséért, és nagyra értékeljük vendégeink nyugalmát és türelmét is

– írta az Alaska Airlines közleményben.