Gyorsított vizsgálatot indít a versenyhivatal a Booking.commal szemben

8 hónap ezelőtt 15

Korábban a szálláshely-közvetítő cég azt közölte, hogy mindössze 14 utalás tolódik.

Gyorsított ágazati vizsgálatot tart szükségesnek a Gazdasági Versenyhivatal a holland Booking.com tartozásainak kivizsgálására – derült ki az Országgyűlés gazdasági bizottságának turisztikai albizottsága keddi ülésén.

Bár a mel.hu tegnap iparági forrásokra hivatkozva erről számolt be, az ülést levezető elnök, a fideszes Szatmáry Kristóf szerint nem igaz, hogy a szolgáltató kiegyenlítette minden tartozását a magyar szálláshely-szolgáltatók felé – igaz, az nem derült ki, hogy ezt mire alapozva mondta. Az albizottságban azt vizsgálják, milyen lépések kellenek ahhoz, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen, vagyis hogy egy nagy multi több milliárdos tartozást halmozzon fel erőfölényével visszaélve.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke arról tájékoztatott, hogy a gyorsított ágazati vizsgálat előkészítése folyamatban van, még ebben a hónapban elindulhat. A vizsgálat ideje legfeljebb 30 nap, amely meghosszabbítható. A vizsgálat eredményében konkrét javaslatok lesznek.

Az ülésen az is kiderült, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség jogsegélyszolgálatot indított az érintetteknek.

Az első hírek július végén jelentek meg arról, hogy a legnagyobb szállásfoglaló oldal nem fizeti ki a magyar szállásadókat. Azaz a vendég az oldalon lefoglalja a szobát, kifizeti az árat, ám a Booking.com a szállás árát – miután levonta a maga jutalékát – nem továbbítja a vendéglátó felé. A cég kezdetben karbantartásra hivatkozott, majd többszöri csúszásról értesítette az érintetteket, végül azt közölte, hogy szeptember 7-ig minden tartozását rendezi.

Vasárnap Ujhelyi István EP-képviselő adott ki közleményt arról, hogy miután egyeztetett a Booking.com képviselőivel, a cég megígérte: hétfőre mindenkinek fizet. Később a cég azt jelezte, hogy könyvelésük szerint hétfőn reggel mindössze 14 utalás tolódott, szerintük ennek oka már csak – leginkább magyarországi – banktechnikai problémákban keresendő.