Ha Guatemala velünk, ki ellenünk?

5 hónap ezelőtt 12

A liberális fősodor folyamatos nyomása és folyamatos támadása alatt érkezett meg Szijjártó Péter a messzi Guatemalában, ahol korábban nem járt még magyar külügyminiszter. Tízezer kilométert repült, hogy együtt állhasson ki a majákat kiirtó spanyol gyarmatosítók által létrehozott állam és hazánk a keresztény értékek és a hagyományos családmodell mellett.

„Guatemalával együtt állunk ki a világpolitikai színpadon a keresztény közösségek mellett, a keresztény értékek mellett és a család intézményének megvédése érdekében” – mondta, megemlítve, hogy a liberális mainstream nem kíméli az ilyen államokat, „ezért a magyar és a guatemalai kormány szoros együttműködést folytat”. Guatemala lakosainak 47 százaléka katolikus, kb. 40 százaléka protestáns. A legutóbbi magyarországi népszámláláson a válaszadók 27-28 százaléka mondta magát római katolikusnak, a reformátusok és evangélikusok aránya nagyjából 12 százalék volt.

Szijjártó szerint a nemzetközi helyzet fokozódik, a világ blokkosodik, a világpolitikát is egyre inkább az ellenségeskedés, a kioktatás, az egymás belügyeibe való beavatkozás határozza meg. Mindkét országot aggasztja a közel-keleti fegyveres konfliktus, a miniszter szerint örömteli, hogy „Guatemala is hasonló felelősségteljes pozíciót foglal el” ebben az ügyben, mint mi. A mi felelősségteljes álláspontunk egyébként az ENSZ-ben még az volt, hogy nem szavaztuk meg a haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet követelő (leegyszerűsítve: Izrael-párti) határozatot, viszont tagja vagyunk annak a Türk Tanácsnak, amely határozatban elítélte a Gázai övezetben a civilek ellen irányuló izraeli támadásokat.

A magyar-guatemalai kapcsolatokat két konkrétumáról is szó volt Szijjártó tízezer kilométeres útján. Egyrészt évente húsz guatemalai hallgató tanulhat majd ösztöndíjjal magyar egyetemeken. Másrészt a miniszter szerint egyre aktívabb a kétoldalú gazdasági együttműködés: a kereskedelem értéke tavaly hétmillió dollár volt, az előző évi kétszerese.

Igen, jól számolt: ez a tavalyi összeg átváltva 2,5 milliárd forint, vagyis tizedannyi, mint amennyibe a NER legújabb jachtja került, de például az a jacht, amin Szijjártót is hajókáztatta a NER-elithez tartozó Szíjj László, már csak alig négyszerese a teljes éves magyar-guatemalai külkereskedelmi volumennek.