Ha rabul ejt a nagymamás nosztalgia: így készítsünk tojáslikőrt otthon

1 hónap ezelőtt 14

Az ősváltozatban még avokádó volt a legfőbb hozzávaló, de ma már a nevén kívül erre semmi nem utal. Húsvét apropóján elmondjuk, hogyan érdemes készíteni és fogyasztani.

A tojáslikőr, vagyis az eggnog az egyik legnépszerűbb alkoholféle az Egyesült Államokban és Kanadában karácsony tájékán. Itthon húsvétkor is előszeretettel isszuk, és sokak számára – hála az italszekrényükben likőrös üvegeket őrizgető nagymamáknak – egyfajta retró nosztalgiával párosul. Közeleg az ünnep, ráadásul idén, ha minden igaz, olcsóbban juthatunk tojáshoz, mint tavaly, ez pedig felhívás keringőre, ezért most elmondjuk, hogyan készíthető el otthon ez a szinte desszertnek is beillő ital. Disclaimer: bármennyire is ártalmatlannak tűnik, azért vigyázzunk vele, mert nagyon itatja magát.

Ma már legfeljebb a nevében tartalmaz avokádót

A tojáslikőr eredettörténetére – mint az alkoholfélékre általában – több változat is adódik. Az egyik egészen a mexikói aztékokig nyúlik vissza, és a fáma úgy tartja, hogy a fő alapanyaga az avokádó volt. A hódító spanyolok átvették a gyümölcs indián nevét (ahuacate), de az ő nyelvükön egy hasonló szó, az abogado ügyvédet jelentett. Az italt Suriname és Recife holland telepesei is megkedvelték, az ő révükön került Amszterdamba – és ezzel a félreértéssel lett az ital neve advocaat, amely a hollandban is prókátort jelentett. De mert Európában nehéz volt az ital konzisztenciáját megadó avokadóhoz hozzájutni, a leleményes hollandok tojássárgájával helyettesítették – idéztük fel korábbi cikkünkben.

A tojáslikőrhöz nem kell sok hozzávaló, a kezdőcsomag tejből, tejszínből, tojássárgájából, cukorból, vaníliából és persze alkoholból áll. A sűrűbb, krémesebb állag eléréséhez érdemes minél zsírdúsabb tejet, tejszínt választani. Alkoholból több variációt ajánlanak a receptek, a leggyakrabban fehér rumot, tiszta szeszt vagy vodkát – utóbbi kettőt a semleges íze miatt. Az alkohol persze akár ki is hagyható, hogy gyerekek és absztinensek is fogyaszthassák, ám nagy előnye, hogy a használatával tartósabb italt kapunk, ami akár hetekig is elállhat. Az idő még jót is tesz neki, hiszen így kellően összeérhetnek az ízek.

AFP / Image Source / Lena Mirisola

A fűszerezéshez legjobb, ha vaníliarudat használunk, bár helyettesíthetjük aromával vagy vaníliás cukorral is. Ezen kívül lehet kísérletezni plusz ízekkel: ha a karácsonyi asztalnál vagy a téli bekuckózós időszakban kortyolgatnánk, akkor fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, kardamommal vagy akár reszelt citromhéjjal turbózhatjuk, és a kókusz is nagyon jól áll neki. Arra figyeljünk, hogy ha darabos fűszereket használunk, az üvegbe töltés előtt mindenképp szűrjük le az italt.

Bár a tojáslikőrről mindenki tudja, hogy geil műfaj (és a rajongói épp ezért imádják), a fűszerekhez hasonlóan a cukormennyiséget is ízlés szerint alakíthatjuk attól függően, mennyire szeretjük édesen.

Erre figyeljünk, ha a tökéleteset akarjuk

Amennyire egyszerű ital a tojáslikőr, annyira meglepő, hogy többféle technológia kínálkozik az elkészítésére.

Az egyik – megúszósabb – iskola szerint a tejet-tejszínt és a tojássárgájával kikevert cukrot elég csak összeönteni. Mi ezt követtük, amikor elkészítettük az otthoni verziót. Először is összeforraltunk fél liter 3,5 százalékos tejet, két és fél deci 30 százalékos habtejszínt, tíz deka porcukrot és két vaníliarudat. Közben tizenöt deka porcukrot kikevertünk öt tojássárgájával, ehhez csorgattuk vékony sugárban, folyamatosan kevergetve a kissé már kihűlt folyadékot. Amikor a keverék langyosra hűlt, hozzáadtunk két és fél deci rumot, majd az egészet üvegekbe töltöttük és a hűtőbe rejtettük, ahol legalább egy-két napot állnia kell, mielőtt rákóstolunk. Csak győzzük kivárni.

AFP / Cultura Creative / Gpointstudio

Van ennél egy fokkal bonyolultabb módszer is, aminek az a lényege, hogy a tejszínt, a tejet, a tojássárgájákat, a cukrot és a fűszereket egyszerre keverjük össze, majd vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Itt arra kell figyelnünk, hogy ne forrósítsuk fel nagyon a keveréket, mert kicsapódhat a tejszín.

A harmadik változat szerint a felforralt, majd kicsit lehűtött tejet kis adagokban, folyamatos kevergetés mellett kell hozzáadni a cukros tojáshoz, és az így kapott sodót kell aztán összemelegíteni. A hőmérséklet itt szintén sarkalatos pont, hiszen ha a keverék nem elég meleg, nem sűrűsödik be, ha viszont túlhevítjük, akkor összeugrik. Ezért érdemes csak közepes lángon és óvatosan végezni ezt a műveletet.

Koktélba és sütibe is mehet

Az ideális tojáslikőr-állag kicsit sűrűbb, homogén és selymes, amihez hozzájárul a jelentős mennyiségű cukor (erre legyünk tekintettel, ha kevésbé édesen szeretjük). Vannak olyan receptek, amik a megfelelő textúrához sűrített tejet vagy felvert tojásfehérjét, esetleg tejszínhabot használnak, például ebben a videóban.

Itt pedig egy alkoholmentes, cukorsziruppal készült és egy vegán változatot is meg lehet nézni a hagyományos mellett:

A tojáslikőrt nem csak magában jó kortyolgatni, de koktél-alapanyagnak is remek. Aki szívesen pepecsel ilyesmivel, az öt cent likőrrel és szénsavas limonádéval összeüthet egy Snowballt, vagy akár egy jó Blitzet négy cent likőrből, ugyanennyi brandyből, ginger ale-lel felöntve. Sőt, még sütéshez is használhatjuk, ahogy ebben a cikkünkben is tettük – az eredmény egy szaftos, puha kuglóf:

A tojáslikőr tökéletes átváltozása – recept

Ha nem is akartunk sütni, ha el akartunk menekülni a hétvégére, mégis maradtunk, s lenne számos ok, amiért pánikolunk, mert beugranának hozzánk legalább egy kávéra barátok, rokonok, akkor itt a megoldás húsvéti “last minute” jeligére. Kuglóf gyors kevert tésztából, amely édes-nedves zamatát a sűrű tojáslikőrtől kapja.