Hamarosan elkezdhetik építeni a katasztrófavédelmi központot az Orczy-kertben

1 hét ezelőtt 13

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) megtalálta az Orczy-kertben épülő Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ és Katasztrófavédelmi Intézet generálkivitelezőjét, adta hírül az Építészfórum, amely látványterveket is közöl. Két részből álló, üveghíddal összekötött, közel 25 ezer négyzetméteres épületegyüttes készül hét emelettel.

Az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének megtervezésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményét 2022 februárjában hirdették ki: eszerint az egyetem az Óbuda Építész Stúdió Kft.-vel kötött szerződést. Egy 2022-es kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Diószegi Sámuel utca 38-42. és az Orczy út 1. szám alatt tervezett fejlesztést, 2023-ban pedig megkezdődött a terület előkészítése, elbontották a Természettudományi Múzeum és a Lovarda közötti volt tüdőgondozó, illetve iroda- és raktárépület nagy részét.

Lakóházak kisajátítása

A legutóbbi hírek a fejlesztéssel kapcsolatban arról szóltak, hogy egy 2024. április 2-án benyújtott törvényjavaslat szerint a VIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő lakóházakat tervez kisajátítani a kormány az egyetem felépítése céljából.

A fejlesztés most egy újabb lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz: egy a Közbeszerzési Értesítőben 2024. április 17-én megjelent dokumentum szerint megtalálták az épület kivitelezőjét. A 33 milliárdos beruházás keretében egy közel 25 ezer négyzetméteres, hétszintes épületegyüttes készül, amely két fő részből áll. Az Auditórium épület tartalmazza az előadókat és tantermeket, a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) főépületének pedig három szárnya lesz:

  • az oktatási szárny, amelyben büfé és melegítőkonyha, a Nemzetbiztonsági Intézet (NBI) oktatási és adminisztrációs tömbje, a KVI oktatói és adminisztrációs irodái kapnak helyet,
  • a kollégiumi szárny, valamint
  • a tűzoltósági és üzemeltetési szárny, ahol gyakorló tűzoltó őrsöt, „pszichikai gyakorlót”, tűzvédelmi laboratóriumot is létesítenek majd, emellett itt lesznek a parkgondozás, üzemeltetés és épületfenntartás helyiségei is.

Az épületegyüttes különleges szerkezetei között említi a dokumentum többek között az épületegyüttes két fő tömegét összekötő, nagy fesztávú kapuboltívvel ellátott üveghidat, a pszichikai gyakorlóteret és a nagy előadóterem nagy fesztávú szerkezeteit.

Az épület déli homlokzata mentén több mint 7 ezer négyzetméteren kert készül. A jelenlegi Magyar Természettudományi Múzeum épületének udvarán álló Illés-kutat a dokumentum szerint újraépítik. A Budai Várban, a Szentháromság téren lévő támfalban található falikút másolatát kell a kivitelezőnek elhelyeznie a visszaépített kútházban.