Hamarosan indul Kína űrmissziója, melyről Hold-darabkákkal térnek majd vissza a kutatók

2 hónap ezelőtt 11

GettyImages-1965905892

Kína holdszondája, a Chang'e–6 várhatóan 2024 májusában indul a Holdra mintákat gyűjteni, melyeket vizsgálva felbecsülhetetlen értékű információk derülhetnek ki a Föld szomszédjáról.

A Csang'e–6 mintavételi küldetéshez szükséges alkatrészek január elején érkeztek meg a Hainan-szigeten található Wenchang űrrepülőtérre. Ott egy mérnökökből és kutatókból álló csapat teszteli és beállítja a berendezéseket – idézi a CNN a Kínai Központi Televízió (CCTV) riportját. 

A küldetés célja, hogy először gyűjtsenek anyagot a Hold túlsó oldaláról, melyek elemzése új ismeretekkel szolgálhat arról, hogy a Hold két oldala miért tér el olyan sokban egymástól, illetve

a Hold történetéről és a Naprendszer fejlődéséről is érdekes információkkal szolgálhat.

„Biztosítanunk kell, hogy a szonda jó állapotban legyen, és minden egyes lépésünket be kell biztosítani” – mondta Zhang Yang Yang, a Chang'e–6 vezető mérnöke.

A küldetés előre láthatóan 53 napig fog tartani. A leszállóegység a Hold túlsó oldalán lévő Apollo-medencében igyekszik majd földet érni, majd egy lapát és egy fúró segítségével közel két kilogramm súlyú anyagot gyűjteni az égitestet alkotó anyagból.

A mintákat egy felszállóegységbe teszik majd, amely készen állva várja a Hold körüli pályára való kilövésre. A felszállóegység ezután találkozik a várakozó szolgálati modullal, ami átveszi az értékes rakományt, és visszatér a Földre.

Borítókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM