Harckészültségben az EU, új háborús mesterterv készül Brüsszelben

1 hónap ezelőtt 17
Harckészültségben az EU, új háborús mesterterv készül Brüsszelben
Az európai vezetők már készülnek arra, hogy Donald Trump visszatérhet a Fehér Házba, és ennek következményei lehetnek Európára biztonságára is: az elnökjelölt ugyanis megszüntetné a kontinensnek nyújtott amerikai biztonsági garanciákat, amint azt a német hírszerző szolgálatok legutóbbi figyelmeztetései is jelzik. A csütörtökön kezdődő csúcstalálkozón ezért a millitirazálódó Európai Unióról tárgyalnak az állam- és kormányfők. A fő kérdés: honnan lesz pénz a hadseregépítésekre?

A csütörtökön kezdődő uniós csúcson a legfontosabb kérdés az lesz, hogy az Európai Unió hogyan tudja támogatni a tagállamokat a védelmi erőfeszítéseik fokozásában, valamint hogyan lesz pénzügyi forrás a katonai fejlesztésekre az államszövetségben. Az elmúlt hetekben az újraválasztásra készülő Ursula von der Leyen, valamint az egész Európai Bizottság több tervet, programot, közös hadi beszerzésekre vonatkozó tervet mutatott be.

Most a megbeszélések középpontjában a védelmi prioritások és az esetleges támadásokkal szembeni elrettentési lehetőségek állnak, amelyek akár már 2026-ban megvalósulhatnak – írja a Politico.

Egyre nagyobb lendületet kap a védelmi erőfeszítések finanszírozására szolgáló közös uniós kötvények kibocsátásának ötlete, a Franciaország, Észtország és Lengyelország által vezetett délkeleti szövetség a közös hitelfelvételt szorgalmazza. Az olyan szkeptikusok, mint Németország és Hollandia azonban továbbra is óvatosak, míg a hagyományosan fukarabb országok közé tartozó Finnország fontolgatja a javaslatot, amint azt Petteri Orpo miniszterelnök nemrégiben tett megjegyzései is jelzik.

Orpo hangsúlyozta, hogy először a már meglévő pénzügyi eszközöket, például az Európai Beruházási Bank védelmi projektekre való felhasználását kell kiaknázni, mielőtt megvizsgálnák az uniós védelmi kötvénykibocsátások lehetőségét. Eközben Franciaország gyors cselekvést sürget, hangsúlyozva a helyzet sürgősségét és a védelmi képességekbe való késedelem nélküli beruházás fontosságát.

Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Vélemény kifejezése 2024-ben

A politikai témát próbálom elkerülni, ami nem mindig sikerül… sajnos most sem… Lehet, hogy valamiről lemaradtam, de hogy a fr@ncba jutottunk el odáig, hogy egy film is meg tudja osztani

RSM Blog

Üzleti év zárása - jogi feladatok

Az éves beszámoló elkészítésével és az évzárással összefüggő feladatok jelentős terhet rónak a társaságok könyvelési, adózási területén dolgozó szakembereire, akik nem feledkezhetn

HitelesAndrás

Értesítés díjváltozásról...

Ha lakáshiteled van, és kaptál ilyen levelet – Értesítés díjváltozásról -, akkor nem kell megijedni, nem a hitelkamatok és ezáltal a törlesztő fog változni… hanem csak és kizár

Tematikus PR cikk

Mozgó célpont? Milyen lokáció kell ma egy sikeres irodaház fejlesztéséhez? (x)

Csúnyán szakított Oroszországgal egyik legszorosabb szövetségese, és már a Nyugatnál kopogtat – Újabb háború a láthatáron?

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő

Vállalati Energiamenedzsment 2024

2024. április 11.

Sustainable Tech 2024

2024. április 24.

Portfolio Agrofuture 2024

2024. május 23.

GEN Z Fest 2024

2024. május 9.

Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu
  • 09:07
  • 09:07
  • 09:07
  • 09:05
  • 09:04
  • 09:04
  • 09:04
  • 09:02
  • 09:02
  • 09:02
  • 09:01
  • 09:01
  • 09:00

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.