Harkivban közelebbről is megmutatták az észak-koreainak vélt rakéta maradványait

3 hónap ezelőtt 10

A harkivi területi ügyészség szombaton bemutatta a sajtónak annak a rakétának a maradványait, amelyről úgy vélik, Észak-Koreából került az oroszokhoz. Ahogy azt megírtuk, pénteken a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta, Észak-Korea ballisztikus rakétákat és kilövőállásokat szállított Oroszországnak, amiket az orosz hadsereg most bevetett Ukrajna ellen.

Dmytro Csubenko, a harkivi ügyészség szóvivője azt mondta a megjelent fotósoknak és újságíróknak, hogy a január 2-án a városra kilőtt rakéták maradványaiból megállapítható, hogy ezek „vizuálisan és technikailag” is különböznek az orosz modellektől.

„A gyártási módszer láthatóan nem túl modern. Vannak jól azonosítható eltérések a szabványos Iszkander rakétáktól, amelyeket korábban a Harkiv elleni csapások során láttunk. Ez a rakéta egyértelműen hasonlít az egyik észak-koreai rakétához" – mondta Csubenko a médiának, miközben bemutatta a maradványokat.

Kicsit részletesebben azt mondta, hogy a rakéta átmérője valamivel nagyobb, mint az orosz Iszkander rakétáé, míg a fúvóka, a belső elektromos tekercsek és a hátsó részek is eltérőek. „Ezért hajlunk arra a verzióra, hogy ez egy olyan rakéta lehet, amelyet Észak-Korea szállított" – mondta. Csubenko ugyanakkor a fegyver pontos típusnevét nem tudta megadni.

Az Egyesült Államok tavaly októberben hozta nyilvánosságra azon értesüléseit, amelyek szerint Észak-Koreából mintegy 1000 konténerből álló katonai szállítmány jutott Oroszországba. Észak-Korea az ENSZ fegyverembargójának hatálya alatt áll, amióta 2006-ban először tesztelt atombombát. Ezt a döntést az oroszok is támogatták akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

(Reuters)