Hárman kapták meg a Nemzet Művésze díjat

6 hónap ezelőtt 17

2023-ban három művész nyerte el a Nemzet Művésze díjat: Lantos István zongoraművész, orgonaművész, zenepedagógus; Sajdik Ferenc grafikusművész, karikaturista; és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester.

Három taggal bővült a Nemzet Művésze díjazottjainak köre idén. A legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító elismerést november 3-án vehettek át a díjazottak Vashegyi Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől a Pesti Vigadóban.

Vashegyi György, az MMA elnöke köszöntőjében visszatekintett a díj születésének időszakára.

Akadémiánk éppen tíz évvel ezelőtt azért kezdeményezte e díj megalapítását a magyar Országgyűlésben, hogy létrehozza a magyar művészet és kultúra legrangosabb társaságát kimagasló teljesítményt nyújtó művészei számára a színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet terén

– mondta Vashegyi.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is megszólalt az eseményen.

A művészet olyan szemléletet, értelmezési keretet ad, amely segítségével – ha nem is racionálisan – de elrendezhetőnek érezzük a világ dolgait, nagy kérdéseit

– fejtegette a tárcavezető-

Vashegyi György elnök Csák János miniszter jelenlétében átadta a Nemzet Művésze díjakat. Lantos István zongora- és orgonaművészi, valamint zenepedagógiai tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat. Sajdik Ferencet grafikusi és karikaturista életműve elismeréseként választotta a nemzet művészének a díj bizottsága. Selmeczi György kimagasló zeneszerzői, karmesteri és előadóművészi munkássága elismeréseként kapta meg a díjat.

A Nemzet Művésze díj a legrangosabb hazai művészeti elismerés, amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj Bizottsága. A nemzet művészei egy időben legfeljebb hetvenen lehetnek. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapjához”, november 5-éhez kapcsolódóan adják át.