Harmincnégy csoportos csapásról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

1 hét ezelőtt 10

Harmincnégy csoportos csapást hajtott végre az orosz hadsereg nagyhatótávolságú légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal az ukrán energetikai ágazat, a hadiipari komplexum, a vasút és a légvédelem létesítményeire, valamint arzenálokra és üzemanyagtárolókra az elmúlt hét folyamán – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint mindez válasz volt az orosz energetikai és ipari létesítmények elleni ukrán támadásokra. Az orosz csapások elértek drónkezelő-kiképzőközpontikat, valamint az ukrán fegyveres alakulatok és a külföldi zsoldosoknak több ideiglenes telepítési pontját is.

Az április 13. és 19. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint az orosz hadseregnek négy frontszakaszon sikerült előretörnie, Avgyejevka közelében felszabadítva Pervomajszke települést. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint a héten 71 ukrán ellenroham hiúsult meg, közülük 53 Avgyejevkánál, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén több mint 7200 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 3550-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A héten 27 ukrán katona adta meg magát.

A minisztérium a héten megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg három MiG-29-es vadászrepülőgépet és négy An-26-os katonai szállító repülőgépet – mind a hét gép a bázisrepülőtéren vált üzemképtelenné -, két, Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó radart és négy indítóállást, egy német IRIS-T légvédelmi rakétarendszerhez tartozó egy indítóállást, 13 harckocsit, 27 páncélozott harcjárművet – közülük 13-at Avgyijivkánál lőttek ki -, 10 amerikai gyártmányú ATACMS műveleti-harcászati rakétát, hat brit gyártmányú Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, öt francia gyártmányú HAMMER és egy amerikai JDAM irányított légibombát, két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát, két Tocska-U harcászati rakétát, HIMARS, Vampire és Uragan sorozatvetők 78 rakétáját, valamint 1278 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.