Hat hónapos küldetésre indul az amerikai és orosz legénység

2 hónap ezelőtt 9

A Nemzetközi Űrállomás azon kevés projektek egyike, amelyen az orosz–ukrán háborútól függetlenül az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Európa és Kanada együtt dolgozik. A négy főből álló legénység három tagja először, míg egy tagja már harmadszor költözik fel az állomásra. Küldetésük hat hónapos lesz.

A SpaceX rakétája három amerikai űrhajóst és egy orosz kozmonautát szállítva felszállt Floridából és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartanak – írta meg a BBC. Küldetésük hat hónapos, és az űr az egyike azon kevés területeknek, ahol az Egyesült Államok és Oroszország az ukrajnai háború ellenére továbbra is szorosan együttműködik. A három férfi és egy nő egy olyan kapszulában utazik, amelyet Elon Musk SpaceX nevű cége már négyszer használt az űrben.

Különböző kísérleteket terveznek elvégezni.

Kutatásaik során többek között emberi szervek mesterséges másolatait fogják növeszteni, hogy alacsony gravitációs környezetben tanulmányozhassák a degeneratív betegségeket

– ami a Földön nem lehetséges.

A legénység helyi idő szerint 22:53-kor (GMT hétfőn 03:53-kor) startolt a floridai Kennedy Űrközpontból. A szombati első indítási kísérletet az erős szél miatt lefújták.

Matthew Dominick a küldetés vezetője, aki amerikai társával, Jeanette Epps-szel és az orosz Alekszandr Grebenkinnel együtt először repül az űrbe. A legénység másik tagja Michael Barratt orvos, aki harmadszor jár az ISS-en.

A Nemzetközi Űrállomás a világ különböző kormányai közötti ritka nemzetközi együttműködés területe, amelyet Kanada, Európa, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország űrügynökségei tartanak fenn.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM