Hatalmas dél-alföldi naperőművet vásárol az MVM

4 hónap ezelőtt 10

Portfolio 2023. december 20. 14:20

A tázlári naperőmű hatalmas méretű: a település határában lévő több mint 100 hektáron elterülő napelemes erőmű 115 ezer darab napelemes panelével évente összesen 85 ezer MWh energiát termel karbonsemleges módon, ezzel tovább csökkentve a villamosenergia-szektor fajlagos CO2-kibocsátását.

Az MVM közleménye emlékeztet rá, hogy a cégcsoport folyamatosan bővülő megújuló termelői kapacitásával nagymértékben hozzájárul a zöld átmenet megvalósításához, és "az ESG szempontból is jelentős beruházás révén az MVM Csoport megújuló portfóliója eléri a 600 MWe kapacitást, ezzel nagyban hozzájárul Magyarország dekarbonizációs célkitűzéseinek eléréséhez".

Az MVM Csoport idén első félévi konszolidált beszámolója azt tartalmazza, hogy június végéig 402 MW volt a megújuló energiatermelési kapacitás, és most 63 MW-os kapacitás vásárlásról szól a közlemény, illetve arról, hogy ennek segítségével eléri a teljes megújuló kapacitás a 600 MW-ot. Ez azt jelenti, hogy nyár óta további egyéb megújuló kapacitásokkal is nőtt a cégcsoport megújuló kapacitása, és

a mostani 63 MW-os adásvétellel tényleg nagy ugrás történik az egész cégcsoport összes megújuló kapacitása szemszögéből.

A mai bejelentés azután érkezett, hogy Mátrai Károly MVM-vezér a minap már vázolta: építés mellett vásárolhatnak is megújuló kapacitásokat, illetve a tegnapi közlönyben kijött egy kormányhatározat, amely bizonyos naperőművekben állami elővásárlási jog gyakorlásán keresztüli tulajdonszerzést rögzített, illetve azt, hogy az így megszerzett tulajdont 6 hónapon belül át kell adni az MVM részére apportként.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor