Hatalmas tornádók pusztítottak az Egyesült Államokban

1 hét ezelőtt 15

Tornádók söpörtek végig az Egyesült Államok középnyugati részén pénteken. Nebraska és Iowa államban is jelentős károk keletkeztek, amikor több száz házat megrongált a vihar. A katasztrófa után néhány sérültet jelentettek, halálos áldozatokról egyelőre nem tudnak. A meteorológiai szolgálat szombatra ismét tornádófigyelmeztetést adott ki.

Tornádó csapott le Nebraska és Iowa állam egyes részeire pénteken. A legnagyobb károkat a nebraskai Omaha külvárosából jelentették, ahol több száz házat és építményt rongált meg a vihar – számolt be a CBC News. 

A pusztító forgószél a mezőgazdasági területeken is károkat okozott. A katasztrófa után néhány sérültet jelentettek, halálos áldozatokról egyelőre nem tudnak. 

Omaha város tűzoltó-parancsnoka elmondta, hogy szombaton tovább keresik a sérülteket. A tornádó áramkimaradások és gázszivárgások okozott, a probléma elhárításán szintén dolgoznak. Rengeteg fa kidőlt és több épület is instabillá vált. 

A hatóságok közlése szerint három ember megsérült a nebraskai Lancaster megyében, amikor a vihar egy ipari épületre is lecsapott. Többen a romok alá szorultak, amikor összeomlott az épület. A tűzoltók sikeresen kihozták az embereket, a jelentések szerint nem történt életveszélyes sérülés.

Some insane tornado footage out of the Midwest today….this video by Eric Carlisle, a conductor, taken from inside a train near Lincoln, Nebraska is wild pic.twitter.com/bgTpSex5Gk

— Wu Tang is for the Children (@WUTangKids) April 27, 2024

Omaha térségében tornádófigyelmeztetést adták ki péntek délután. Sokan éppen a gyermeküket hozták volna el az iskolából, így több intézmény óvóhelyeket biztosított a tanulóknak. 

Egy másik tornádó Omaha keleti területre csapott le, áthaladva az Eppley Airfield, a város repülőterének egyes részein. Az emberek az óvóhelyre siettek a vihar elvonulásáig, a jelentések szerint az utasterminálban nem keletkezett kár. A repülőteret később ismét megnyitották. A pusztító szélvihar Waverly közelében egy vonatot is felborított.

Szombatra ismét tornádóriadót adott ki a meteorológiai szolgálat, Iowa, Kansas, Missouri, Oklahoma és Texas egyes részeire. A figyelmeztetés szerint, kiadós jégeső és erős széllökések is előfordulhatnak.