Házkutatást tartottak a volt lengyel igazságügyi miniszternél

1 hónap ezelőtt 11

A lengyel nyomozó szervek országszerte több tucat helyen házkutatásokat végeznek az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények áldozatainak támogatására létrehozott alapítvány ügyében – közölte a lengyel főügyészség.

Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter házát is átkutatják – közölte Patryk Jaki európai parlamenti képviselő, az előző, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormánykoalícióhoz tartozó Szuverén Lengyelország (SP) politikusa, aki „tiszta gengszterségnek” nevezte, hogy a nyomozók „betörtek” a nemrég súlyos onkológiai műtéten átesett Ziobro otthonába.

Maga Ziobro a jobboldali niezalezna.pl-nek elmondta: a tervezett házkutatás előtt – amelyet nem akadályozott volna meg – a hatóságok nem keresték fel őt, sem a feleségét.

Patryk Jaki szerint Michal Wos és Marcin Romanowski volt igazságügyiminiszter-helyetteseknél is tartottak házkutatást.

Jacek Dobrzynski titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője közölte: a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) Lengyelország-szerte házkutatásokat végez magánlakásokon és gazdasági egységeknél, négy embert őrizetbe vettek, és átadtak az ügyészségnek. Az akció egy több szálon folyó nyomozással függ össze, amit a lengyel államügyészség folytat egyes köztisztviselők visszaélései miatt – mondta.

Igazságosság Alap

Anna Adamiak, a lengyel főügyészség szóvivője a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: az eljárás során azt vizsgálják, hogy az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap forrásait szabályosan használták-e fel. 66 millió eurónyi pénzről van szó.

A jobboldali wpolityce.pl szerint az ABW nyomozói Ziobro és családja távollétében hatoltak be a házba, lebontották a kerítés egy részét, és betörték az ablakot. Przemyslaw Nowak, az államügyészség szóvivője délután tagadta, hogy az ABW ablakot tört ki Ziobro házában, de beismerte, hogy megrongálták a bejárati ajtót.

Az ügyben négy embert vettek őrizetbe, közülük hárman az igazságügyi minisztérium volt hivatalnokai voltak, akik az Igazságosság Alappal foglalkoztak, egyikük pedig „az alap haszonélvezője volt”, a gyanút várhatóan szerdán fogalmazzák meg hivatalosan – közölte Nowak, aki szerint az őrizetbe vettek közül senkinek sincs képviselői mentelmi joga.

A történteket Donald Tusk kormányfő is kommentálta. „A jog hadd jelentse mindig a jogot, az igazságosság pedig az igazságosságot” – célzott Tusk az alap és a PiS nevére.

Marcin Kierwinski belügyminiszter azt írta: a hatóságok keddi akciója „világos jele annak, hogy a lengyel állam működik”, és nem létezik többé „büntetlenek kasztja”. „Aki törvényt sértett, azt felelősségre vonják, ez egy egyszerű elv” – közölte.

Przemyslaw Czarnek, a PiS képviselője, volt oktatásügyi miniszter a wpolityce. pl hírportálnak elmondta: az akcióval a kormánykoalíció az április 7-i helyhatósági választások előtt „el akarja fedni vereségét”, miután csak kis részét teljesítette az októberi parlamenti választások előtt tett ígéreteknek, és a támogatottsága csökkenő tendenciát mutat.

A Pegasusszal kapcsolatban nyomoznak

Adam Bodnar igazságügyi miniszter és főügyész január végén hozta létre az Igazságosság Alap működését vizsgáló bizottságot. Ennek egyik feladata a Pegasus kémszoftver beszerzésének vizsgálata, ami az alap forrásaiból valósult meg. A szejm vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy a Pegasus programot a PiS kormányzása idején ellenzéki politikusok megfigyelésére használták-e. „Az eddig összegyűjtött bizonyítékok azt mutatják, hogy ez egy nagyon komoly büntetőügy. Szükség volt további bizonyítékok beszerzésére, amiket nem lehetett volna másképp összegyűjteni, mint házkutatásokkal” – áll az főügyészség közleményében.

A lengyel média, köztük a TVN24 kereskedelmi hírtelevízió korábban bírálta, hogy az alapból egyházi szervezetek működését is finanszírozták. Az ABW az egyik lengyelországi szerzetesrend székházát is átkutatott, de senkit sem vettek őrizetbe. (Politico, MTI)