Hernádi Zsolt elárulta, hogy milyen környezetben tudnak helytállni

1 hét ezelőtt 11

Csütörtökön tartották a Mol-csoport 2023-as évet lezáró közgyűlését, ahol beszédet mondott Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Magyarország legnagyobb vállalatának első embere beszéde elején azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi év nem normális esztendőként vonul be a történelembe.

Olyan geopolitikai konfliktusok vannak a világban, amik érzékenyen befolyásolják az életünket.

Hernádi Zsolt ezt követően arra tért ki, hogy az orosz–ukrán háború nemcsak biztonságpolitikai, hanem ellátásbiztonsági kihívásokat is tartogat – a Barátság kőolajvezeték útja a konfliktust keresztezi. Ugyanakkor „a Közel-Kelet sem békés helyszín” – húzta alá az elnök-vezérigazgató.

Bajban Európa versenyképessége

Európa versenyképességével kapcsolatban Hernádi Zsolt azt hangsúlyozta, hogy itt sincs semmi, ami bizalomra adhat okot. Semmilyen enyhítés nem történt a szankciós politikában. Szerinte a „leválás az orosz energiáról részben sikerült”, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az árak megemelkedtek, így az európai ipar versenyképessége jelentősen csökkent.

Továbbá Hernádi Zsolt szerint a klímacélokkal is emelkedtek a költségek, azonban teljesen feleslegessé válhatnak a megkezdett beruházások, ha a jövőben újra megváltoznak a feltételek. A MOL-csoport elnök-vezérigazgatója szerint legyengült állapotban kellett helytállnia. Azonban annak ellenére, hogy korábban már „folyamatosan kritikával illettük”, nem sikerült lassítani a kontinens versenyképességének csökkenését.

Majd felsorolta, hogy Európa mennyi területen van lemaradásban a világ más régióitól. „Sokkal korlátozottabbak itt a források, mint a világ más szegleteiben.” Szerinte az európai ipar leépül, és más területeket keres magának. Hernádi Zsolt a folyamatokat úgy összegezte,

IPAR NÉLKÜL EURÓPA PEDIG FÉLKARÚ ÓRIÁS: „Ha ezen az úton haladunk tovább, akkor valósággá válhat Európa szén-dioxid-semlegessé tétele, de ennek az lesz az ára, hogy megszűnik az európai ipar.”

Emlékeztetett, Magyarország régiója sincs jobb helyzetben, folyamatosan gazdasági kihívásokkal, recesszióval néz szembe. Ennek ellenére a MOL-csoport 2022-2023-ban 3,1 milliárd dollárt fizetett be elvonásként az állami kasszákba. Hernádi Zsolt aláhúzta, hogy az állami beavatkozások mellett „megnövekedett versennyel kell szembenézni.”

Hernádi Zsolt leszögezte, a külső környezet kedvezőtlen volt és politikai kihívásokkal tarkítottan alakult. A elnök-vezérigató beszámolója szerint a MOL-csoport pénzügyi teljesítménye a tavalyi évben elmarad 2022-től, ám sikerrel vették a kihívásokat és jól haladtak a diverzifikációval, amit saját forrásból valósítanak meg. „Az Európai Unió nem adott pénzt az átállásra.”

Aláhúzta, rugalmasabbá tették a vállalat ellátását, és a nemzetközi mezőik is kiválóan termeltek, mind a földgáz-, mind a nyersolajpiacon, és a fenntarthatósági projektekkel is jól haladnak.

A FOGYASZTÓI SZOLGÁLTATÁSNÁL KÉT NAGY BESZERZÉST FEJEZETT BE A VÁLLALAT, ÍGY KÖZÉP-EURÓPA MÁSODIK LEGNAGYOBB KISKERESKEDELMI HÁLÓZATA ÉPÜLT FEL.

Végezetül arra is kitért, hogy a MOL-csoport a körforgásos gazdálkodásban is részt vesz a hulládék iparágban – mint ismert a vállat közzétette a hetekben az új hosszú távú stratégiáját, amelyben nagy szerepet kap, hogy 2050-tre elérjék a karbonsemlegességet.

Hernádi Zsolt bejelentette, hogy összesen 198 milliárd forintos osztalékot fizetnek. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére a vállalat 2023-as adózás előtti eredménye 1,936 milliárd dollár volt. A vállalat tavalyi évi eredménye így összegezhető:

  • A MOL-csoport 2023-as adózás előtti eredménye 37 százalékos csökkenés a 2022-höz képest, amely a nehéz makrókörnyezetnek, az olajipar kitettségének, a hektikus adószabályozásoknak és a kormányzati elvonásoknak volt betudható.
  • A 2023-as teljes évre vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 3,1 milliárd dollárt ért el, ami 34 százalékos csökkenés 2022-höz képest, de a Downstream, az Upstream és a Fogyasztói szolgáltatások a nehéz külső körülmények ellenére mutatott erős belső teljesítményének köszönhetően meghaladja a 2,8 milliárd dolláros éves iránymutatást
  • Az Upstream EBITDA 953 millió dollár volt, ami 57 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest az alacsonyabb szénhidrogénáraknak betudhatóan. A termelési mutatók azonban meghaladták az előrejelzések szintjét, a 2023-as év egészét tekintve 90,4 ezer hordó/napot tettek ki.
  • A Downstream újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA elérte az 1 328 millió USD-t, ami 41 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest a kisebb árréseknek és a súlyos adóterheknek betudható módon, amelyeket a nagyobb volumen csak részben volt képes ellensúlyozni. A Petrolkémia veszteséges maradt a gyenge árrések következtében, így negatív hatást gyakorolt az EBITDÁ-ra.
  • A MOL 2024-re 1,6 milliárd dollár körüli adózás előtti eredményt és 3 milliárd dollár körüli EBITDA iránymutatást állapított meg.

(Borítókép: Hernádi Zsolt 2022. március 10-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)