Heteken belül hozzájuthat a magyar kormány a blokkolt brüsszeli források nagy részéhez

5 hónap ezelőtt 14

Heteken belül megkaphatja a magyar kormány azoknak a forrásoknak a zömét, amelyeket Brüsszel már több mint egy éve tart vissza a magyar kormánytól – értesült a Portfolio.

Október elején már napvilágot látott egy sajtóinformáció arról, hogy a 13 milliárd eurónyi forrást feloldhat Brüsszel. Az unió vezetése akkor ezt az értesülést cáfolta.

Most a Portfolio úgy értesült, hogy Magyarország hamarosan tényleg hozzájuthat e források jelentős részéhez. A portál azt írta, hogy  a 13 milliárd eurónyi, más jogállamisági eljárások által nem blokkolt források

megközelítőleg 75 százalékának, 10 milliárd eurónak a kifizetése indulhat meg hamarosan.

A Portfolio úgy tudja, hogy már csak a magyar kormány válaszát várják Brüsszelben ahhoz, hogy a horizontális feljogosító feltételek által blokkolt kohéziós források egy részét feloldják. A portál szerint a válaszadást illetően az az Igazságügyi Minisztériumnál pattog a labda, és emiatt már sürgeti őket a magyar kormány is. Úgy tudják, hogy hamarosan megküldhetik a választ, de egy technikai természetű, tisztázó jogszabálymódosításra még szükség lesz ahhoz, hogy letudják ezt az ügyet.

A portál azt is felidézte: szeptemberben még november második felére várták a jóváhagyó döntést az uniós források ügyében (egész pontosan a magyar igazságügyi reformhoz kötött, úgynevezett horizontális feljogosító feltételekről szóló eljárásban), de végül az Európai Bizottság két kérdése és az azokra adott válaszok miatt decemberre csúszik ez az időpont.

A két brüsszeli kérdés az igazságügyi függetlenség helyzetére vonatkozott. A Bizottság egyrészt arra volt kíváncsi, milyen garanciák vannak arra, hogy a Kúria automatikus ügyelosztási rendje emberi beavatkozás nélkül működhet, másrészt azt akarták tudni, hogy milyen módon érvényesül a magyar bíróságok joga, hogy előzetes döntéshozatalért akadálytalanul fordulhassanak az Európai Unió Bírósághoz. 

A Portfolio szerint a teljes, 13 milliárd eurónyi kerethez úgynevezett tematikus feljogosító feltételeket is teljesítenie kellene még a magyar kormánynak.  A helyreállítási alapra és a többi kohéziós pénzre – amelyeknek ügye elszeparálódik ettől a 13 milliárdtól – még várni kell, és ezen a téren  Johannes Hahn költségvetési biztos közölte, hogy nem látnak előrehaladást a kormány részéről.

Az utolsó vitás pontokat rendezik már 

Csütörtökön az Európai Bizottság egy rövid tájékoztatót is tartott a magyar reformokkal kapcsolatban, és itt állapították meg, hogy a vitás pontokra adott válaszok után várhatóan megindulhatnak a kifizetések.

A  Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó tisztségviselők szerint a magyar kormány által nyáron életbe léptetett igazságügyi reformok hozzájárultak a bírói függetlenség erősítéséhez. A Reuters forrása szerint

a kormány és az Európai Bizottság ebben az ügyben már csak az utolsó vitás pontokról egyeztet.

„Beérhet a folyamat, és ha minden rendben van ezekkel az intézkedésekkel, akkor felszabadulhat bizonyos mennyiségű pénz” – jelezte a hírügynöksége forrás.