Heves tüntetéshullám Örményországban, katonák csaptak össze a rendvédelemmel

1 hét ezelőtt 14

Örményország a korábban kötött békemegállapodás részeként több határ menti területet enged át Azerbajdzsánnak. Az érintett területek lakói emiatt tiltakozásba kezdtek, közel száz embert vettek őrizetbe a kormányellenes tüntetéseken. Az örmény fegyveres erők egy része csatlakozott a tüntetőkhöz, több összecsapásra is sor került a tiltakozók és a rendvédelmi szervek között.

Az örmény rendőrség több tucat embert vett őrizetbe, akik szerdán késő este részt vettek egy kormányellenes tüntetésen Jerevánban – jelentette a News.am helyi hírportál a Reuters szerint, az orosz Interfax hírügynökség pedig a rendőrségre hivatkozva 96 főre tette a számukat. A tüntetők elzárták a forgalmat a városközpontban, és a rendőrség szerint nem voltak hajlandók eleget tenni a felszólításoknak, a hatóság erőszakkal oszlatta fel a tüntetést.

Az ügy előzménye, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök bírálatokkal szembesült otthonában, miután a békemegállapodás részeként beleegyezett, hogy több határ menti területet átenged a szomszédos és régóta rivális Azerbajdzsánnak. Örményország Oroszország szerződéses szövetségese és hagyományosan Moszkva legközelebbi partnere a Dél-Kaukázusban, de a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt hónapokban megromlottak, mivel Jereván igyekezett kapcsolatokat építeni a Nyugattal, és Oroszországot hibáztatta, amiért nem védte meg Azerbajdzsánnal szemben (Örményország emelett igyekezett elhatárolódni Moszkva ukrajnai háborújától is). 

Az örmény miniszterelnök-helyettes, Mher Grigoryan és azeri kollégája, Shahin Musztafajev közötti tárgyalások nyolcadik fordulóját követően – amelyet április 19-én tartottak az örmény-azerbajdzsáni határ egy meg nem nevezett szakaszán – a felek bejelentették, hogy előzetes megállapodást kötöttek a határmegállapításról. A kezdeti szakasz az örményországi Tavush tartomány területén lévő négy falu – Baganisz Ajrim, Ashaga Aszkipara, Hejrimla és Gizilgadzsila – és négy másik, elhagyott település közötti területeket érinti, amelyek a szovjet időkben Azerbajdzsán Qazax körzetéhez tartoztak. Örményország beleegyezett, hogy a két dél-kaukázusi ország közötti határ meghatározásának első lépéseként visszaadja Azerbajdzsánnak a négy elhagyott határ menti falut, amelyeket az 1990-es évek eleje óta ellenőrzött.

A FELEK MEGÁLLAPODÁSA SZERINT AZ EMLÍTETT SZAKASZOKON MÁJUS KÖZEPÉIG BE KELL FEJEZNI AZ ELHATÁROLÁST.

Az északkeleti Tavush tartomány több örmény közösségének lakója április 19-én késő este tiltakozásba kezdett, miután az örmény és az azerbajdzsáni hatóságok bejelentették a határkijelölési megállapodást, amelynek értelmében Baku visszaszerzi az ellenőrzést négy, korábban azeriek lakta falu felett a térségben, és amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió üdvözölt.

A bejelentett megállapodást követően Kirants és Baghanis falvak lakói blokkolták a forgalmat a településeiket Idzsevan, illetve Nojemberian várossal összekötő út egy-egy szakaszán.

Egy, a tervezett határváltozásban érintett örmény falu, Voskepar néhány lakója azt állította, hogy a hatóságok április 19-i bejelentése ellentmond annak, amit az örmény miniszterelnök mondott, amikor a hét elején zárt ajtók mögött találkozót tartott a lakosokkal – írja a Szabad Európa.

A Tavushban található határ menti falvak lakói különösen aggódnak amiatt, hogy az Azerbajdzsánnal való határnak a szovjet korabeli konfigurációnak megfelelő kijelölése megfosztja őket a mezőgazdasági területeikhez való hozzáféréstől, és megnehezíti a kommunikációjukat az ország többi részével, mivel a térség útjainak egyes részei azerbajdzsáni ellenőrzés alá kerülnek. Aggodalmuknak adtak hangot amiatt is, hogy Örményország kivonulása a jelenlegi katonai pozíciókból a helyi civileket kiszolgáltatottabbá teszi az azerbajdzsáni fegyveres támadásokkal szemben.

A tüntetők katonákkal kiegészülve csaptak össze a rendvédelmi szervekkel

Örményországban tömeges tüntetésekről számolt be az orosz Rybar katonai blog. „Jerevánban a napokban a polgárok a Köztársaság téren a kormányépület elé vonultak, eltorlaszolták az Azatutyan sugárutat, és sztrájkba léptek a főváros északi részén található Davtashen negyedben” – írták X-bejegyzésükben. Hozzátették, hogy pénteken „több összecsapásra is sor került a tüntetők és a rendvédelmi szervek között, amelynek következtében több mint egy tucat embert vettek őrizetbe”. A fővároson és az Azerbajdzsánnal határos területeken kívül Tigranashen, Hrazdan, Spitak és Aparan környékén is megfigyelhetőek voltak útlezárások és a Tavush régió lakosainak támogatására szervezett tiltakozások – fogalmazott az orosz think-tank.

🇦🇿🇦🇲 Mass protests in Armenia
April 27, 2024

In Yerevan these days, citizens came out to the government building in Republic Square, barricaded Azatutyan Avenue and went on strike in the Davtashen neighborhood in the north of the capital.

Yesterday there were several clashes… pic.twitter.com/fvYEgx6VBM

— Rybar Force (@rybar_force) April 27, 2024

Az örmény fegyveres erők 15 katonájának megjelenése a tüntetőkkel együtt Kirants közelében vált visszhangossá. Az ellenzéki oldal szerint a katonák támogatják a lakosságot a hatóságok elleni harcban. A kormánypárti oldal szerint a katonák a Voskepar-Kirants autópálya lezárt szakaszára mentek, hogy felmérjék a helyzetet, a tüntetők csatlakoztak hozzájuk. Az örmény média arról írt, hogy több tucatnyi katona írt jelentést, hogy az állami politika miatt elbocsátják őket a hadseregből.

Az X közösségi média oldalra felkerült egy felvétel, amelyen látható, hogy az örmény tüntetéseken megjelennek az egyenruhások. Az akcióra az örmény védelmi minisztérium is reagált: „minden olyan kísérletet, amely az örmény fegyveres erőket politikai tiltakozásokba vonja be, megfelelő jogi értékelésnek kell alávetni”.

⚡️🇦🇲 MEN IN UNIFORM APPEAR IN ARMENIAN PROTESTS, as PM Pashinyan quashes dissent.

Any attempt to involve the Armenian Armed Forces in political protests will be given a adequate legal assessment - the Armenian Ministry of Defense warns.

Earlier, Armenia agreed to cede 4… pic.twitter.com/CNyfxYcrGC

— Rahini (@rahini1207) April 27, 2024

Egy másik felvételen arról tanúskodik, ahogyan Bagrat Srbazan lelkész, a kormány elleni tiltakozások egyik vezető alakja általános felhívást intéz Örményország népéhez, hogy támogassák a felkelést.

Clergyman, Bagrat Srbazan, a leading figure of the protests against the American installed Comprador government makes a general appeal to the people of Armenia to support the uprising. pic.twitter.com/cShXlougwM

— N (@narsheviking) April 27, 2024

A kormány igyekezett hűteni a hangulatot

Az örmény miniszterelnök hivatala április 19-én igyekezett eloszlatni a lakosok néhány aggodalmát. „Először demarkált államhatár lesz országaink [Örményország és Azerbajdzsán] között, a négy falu közötti szakaszon” – közölte a hivatal az örmény állami Armenpress hírügynökség szerint. „Igen, ennek a folyamatnak az eredményeként Azerbajdzsán határőrszolgálata közelebb kerül Kirants és Voskepar falvakhoz, de az ő falvaikat és a mi falvainkat egy lehatárolt államhatár fogja elválasztani egymástól”.

A hivatal hozzátette, hogy „a határvédelmet az Örmény Köztársaság határőrsége fogja végezni”, a további biztonsági részleteket pedig „a közeljövőben fogják megvitatni és részletezni”. A hivatal hangsúlyozta, hogy a megállapodás az 1991-es almati nyilatkozaton alapul -- „amelyet a határkijelölési folyamat alapelveként határoznak meg”.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök méltatta a megállapodást, dicsérve, hogy a két elkeseredett rivális „első alkalommal oldott meg egy kérdést tárgyalóasztalnál”.

A megállapodást az azerbajdzsáni kormány újabb sikereként üdvözölték. „Örményország beleegyezett négy, az 1990-es évek eleje óta megszállás alatt lévő falu visszaadásába” – írta Aykhan Hajizada az azerbajdzsáni külügyminisztériumi szóvivő a közösségi médiában, „régóta várt történelmi eseménynek” minősítve a történteket. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok üdvözölte a bejelentést, amely „fontos lépés a tartós és méltóságteljes békemegállapodás megkötése felé”.

A megállapodást az Európai Unió is üdvözölte. „Bíztató hírek a mai napon az örmény és az azerbajdzsáni határbizottságok munkájáról és a jogi dokumentumokon és az 1991-es almati megállapodáson alapuló határmegállapítási folyamat megkezdéséről” – írta Toivo Klaar, az EU dél-kaukázusi és a grúziai válságért felelős különleges képviselője az X-en. „Az EU teljes mértékben támogatja a tárgyalási folyamatot és az átfogó és tartós rendezés célját” – tette hozzá. A német külügyminisztérium szerint a megállapodás „elhárít egy jelentős akadályt a békemegállapodás felé vezető útról. Németország továbbra is készen áll arra, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a tartós békéhez vezető út támogatására.”

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM