Hiller István az új kulturális törvényről: Ez, kérem, újfeudalizmus

3 hét ezelőtt 23

Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője arra az új kulturális törvénytervezetre reagált egy interjúban csütörtök este, amely először az Indexen jelent meg, és amely nemzetstratégiai intézmények mentén egységesítené, központosítaná a kulturális életet.

Április 3-án jutott az Index birtokába az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium nyújt be a kormánynak.

Ebben egységesítés címszóval arról írnak, hogy a kulturális élet szereplőinek munkáját a nemzetstratégiai intézmények felügyelik, ezek pedig a kormányzat Nemzeti Kulturális Tanács által közvetített kulturális stratégiájába simulnak bele. Az előterjesztés tartalma egyezést mutatott az Index március 20-án megjelent cikkében írottakkal. Az új törvény a tervek szerint 2025. január 1-jén lép hatályba.

Ezt követően csütörtökön a Magyar Színházi Társaság elnöksége A szakmaiság védelmében címmel közleményt juttatott el az Index szerkesztőségéhez, amelyben aggodalmát fejezte ki a kulturális feladatellátásról készülő új törvényről írt cikkünkben említett problémák miatt.

Hiller István az ATV Egyenes beszéd című műsorában az alábbi kijelentéseket fogalmazta meg az Index által nyilvánosságra hozott kulturális törvénytervezetről:

  • „Ez a politika most uralkodni akar kultúrán. Nem egyszerűen központosítás, ami itt folyik”, és nem is egységesítés, hanem „egyszínűsítés”. A kultúra pedig „sokszínű” – jelentette ki a képviselő.
  • A törvénytervezetben szereplő „nemzetstratégiai intézmény” kifejezésről Hiller István azt mondta: „már mikor kimondom, megfájdul a fejem”.
  • „Szerintem ezek kulturális grófságok. A kulturális grófságok élén kultúrgrófok állnak. Van zenei, múzeumi, színházi kultúrgróf, és van művelődési kultúrgróf” – fejtette ki, arra utalva, szerinte a vármegyék és a főispánok világában a következő lépés a kultúrgrófságok kialakítása. „Ez kérem újfeudalizmus” – összegezte.
  • „Én még ennél avíttabb gondolatot nem láttam. Ez nem a jövő. Ez teljesen a múlt.”
  • A kultúrgrófok feladata Hiller István szerint az lesz, „hogy a hozzájuk beosztott új hűbéreseket egyrészt előre kikérdezzék, hogyan gondolkodnak, másrészt ellenőrizzék”, és főként, hogy megmondják, mit csináljanak.
  • Hiller István idézte a törvénytervezetet, amely „magas minőségű, érték alapú szolgáltatásként” hivatkozik a kultúrára. Az MSZP-s politikus úgy véli, a kultúrgrófság határozza majd meg, mi a „magas minőségű”, ahogy azt is, „mi az érték alapú”.
  • „Azt a kérdést kell föltenni, hogy mi a politika és a kultúra viszonya. Az, hogy a politika megmondja, hogy mi a jó, mi a szép, és ki a tehetséges?” – tette föl Hiller a költői kérdést, majd hozzáfűzte:  „ha a politika ezt akarja, teljesen rossz úton jár”.
  • „Ez a törvény egy nagyon erős bizalmatlanságot fejez ki, mert azt gondolja, hogy helyben a színházigazgató, a múzeumigazgató, a könyvtárigazgató nem tudja megállapítani, hogy mi az az érték”.
  • Hiller István meglátása szerint „bele akarják tuszkolni a kultúrát egy négyzetbe”, és „elpusztítani a sokszínűségét”.
  • A képviselő kifejtette, hogy ő egy olyan oktatási- és kulturális minisztériumban hisz, „amely nem diktál, hanem partner”. „Keretet ad, lehetőséget biztosít, és nem akartja megmondani, hogy ki a szép, és ki a jó. Nem szabad feladni a reményt” – tette hozzá.

Az ATV teljes interjúja Hiller Istvánnal ide kattintva nézhető vissza.

Index könyvek

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM