Hivatalosan is keresi új főigazgatóját a Magyar Nemzeti Múzeum

4 hónap ezelőtt 23

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói munkakörének ellátásáról szóló pályázati kiírás jelent meg csütörtökön Magyarország Kormánya hivatalos weboldalán.

A főigazgatói pályázat beadásának határideje február 5., 17 óra. A főigazgatói munkakör 2024. március 6-tól tölthető be – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

L. Simon Lászlót 2023 novemberében bocsátották el a Magyar Nemzeti Múzeum éléről. Mint írtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter „alkalmatlannak” nevezte L. Simon Lászlót, mivel „nem tudta betartatni a törvényeket”. Az elbocsátás híre a hazai és a nemzetközi sajtót is bejárta.

A PROGRAMRA A 18 ÉV ALATTIAKAT IS BEENGEDTÉK, AMIT A 2022-ben ELFOGADOTT GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY TILT. 

A politikus közösségi oldalán reagálva úgy fogalmazott, hogy a döntést tudomásul vette, de nem tudja elfogadni. L. Simon László szerint „a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”. L. Simon László helyére azóta a korábbi főigazgató-helyettest, Hammerstein Juditot nevezték ki: ő tölti be az intézményvezetői pozíciót megbízott főigazgatóként.

Tavaly év végén már a Néprajzi Múzeumban is lekordonoztak egy melegeket ábrázoló fotósorozatot, és jelezték, hogy a 18 éven aluliak nem léphetnek be.