Hőkamerás helikopterrel mentettek meg két turistát magyar katonák

3 hét ezelőtt 22

Hőkamerás helikopterrel mentettek meg két turistát magyar katonák

2024. április. 06. 14:352024. április. 06. 14:35Élet+Stílus

Turisták életét mentették meg magyar katonák Bosznia-Hercegovinában - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter gratulált a mentésben és ellátásban résztvevő katonáknak és katonaorvosoknak.

Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét – írta a Honvédelmi Minisztérium. A missziót 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja a helikopteres és légimentési támogatást is. A vezérőrnagy döntése értelmében az EUFOR egyik helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal a fedélzeten, hőkamerákkal felszerelve indult az eltűntek felkutatására.
“A légi mentés sikeres volt, egy hegycsúcson megtalálták a turistákat. A Magyar Honvédség légi egészségügyi evakuációra (MEDEVAC) felszerelt és berendezett H145M helikoptere, magyar személyzettel a helyszínre repült, és a kiemelést követően a szarajevói táborba szállították őket” – írta a HM.

A Magyar Légierő H-145M helikopterei egy korábbi hadgyakorlaton

Veres Viktor

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán gratulált a sikeres mentésben és ellátásban résztvevő katonáknak és katonaorvosoknak. “Büszkék vagyunk helytállásukra!” – írta a honvédelmi miniszter.

Borítóképünkön a Magyar Légierő H-145M helikopterei. Fotó: Veres Viktor.