Hol állhat meg a Tesla esése?

1 hét ezelőtt 10
Az elmúlt hónapokban alaposan elbántak a Tesla részvényeivel. A keddi piaczárást követően fogja közzétenni első negyedéves gyorsjelentését Elon Musk cége, éppen ezért megnéztük, hogy hogyan fest jelenleg a technikai kép a Tesla esetében.

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Nagyon csúnya, ami a Teslával történik

A tavaly júliusi 299 dolláros csúcshoz viszonyítva már értékének több mint felét vesztette el a Tesla, idén pedig közel 43 százalékos mínuszban van a papír. Legutóbb pedig tavaly január végén állt ilyen alacsony szinten a jegyzés:

Az esés hátterében áll, hogy:

  • A csökkenő marzsok ellenére a vállalatnak továbbra is nagyon erős versennyel kell szembenéznie. A kínai gyártókkal pedig csak agresszív árcsökkentésekkel lehet érdemben felvenni a versenyt, ez pedig a befektetők mellett már az elemzőket is egyre inkább aggasztja. Legutóbb éppen néhány napja jelentett be újabb árcsökkentéseket a gyártó.
  • Továbbá, azon felül, hogy tavaly december óta több millió járművet kellett visszahívnia a cégnek, januárban még arra is figyelmeztettek, hogy a vártnál lassabb lehet az idei növekedés.
  • Márciusban pedig a Well Fargo egyik elemzője, Colin Langan ütött meg igencsak kritikus hangnemet Elon Musk cégével szemben. Elmondta, hogy a vállalat jövőképe még az előzetesen vártnál is jóval sötétebb. A Teslát pedig egyenesen egy növekedés nélküli növekvő vállalatnak nevezte.
  • A cég márciusban komoly visszaesésről számolt be: az év első három hónapjában 20 százalékkal kevesebb autót szállítottak ki, mint az előző negyedévben. A a befektetőket azonban emellett az is aggasztja, hogy a Reuters értesülései szerint a Tesla elvetette az olcsóbb Model 2 terveit, amitől a befektetők korábban azt várták, hogy fellendítheti az értékesítést. Ugyan Musk gyorsan cáfolta a híreket, de a milliárdos lemondta indiai útját, ami már csak azért is fontos, mivel várhatóan Indiában került volna gyártásra a megfizethetőbb Model 2.
  • Ezt követően Musk további kérdéseket vetett fel a közelmúltban a közösségi médiában közzétett, a Tesla önvezető járművekre vonatkozó stratégiájával kapcsolatos bejegyzéseivel. A milliárdos nemrégiben "8/8-án", azaz feltehetően 2024 augusztus 8-ára "Robotaxi bemutatót" ígért.
  • Emellett szintén áprilisban olyan hírek is érkeztek, hogy a cég több mint 10 százalékkal csökkentené alkalmazottainak számát.

Mit mondanak most az elemzők?

A fundamentumok közelmúltbeli romlására és az árfolyam esésére reagálva az elmúlt hónapokban az elemzők pesszimistábbá váltak a Tesla papírjaival kapcsolatban. A részvényt 50 elemző követi jelenleg a Refinitiv gyűjtése szerint, akik közül:

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés