Honcsarenko: az ukrán katonák többsége szerencsejáték-függő

4 hét ezelőtt 11

Az ukrán katonák túlnyomó többsége szerencsejáték-függő, ami a katonai morálra is átszivárog – mondta Olekszej Honcsarenko a Verhovna Rada (ukrán parlament) képviselője.

“Tízből kilenc katonának a frontvonalon problémái vannak a kaszinókkal vagy a fogadásokkal (sportfogadás a fogadóirodákban). Pénzt veszítenek. Aztán hitelt vesznek fel. Ez egy ördögi kör. Ez egy olyan probléma, amely éppen most rombolja a katonai morált” – írta a parlamenti képviselő a Telegram-csatornáján.

Emellett Honcsarenko úgy véli, hogy ez a függőség a jövőben problémákhoz fog vezetni, mivel amikor egy katona leszerel a hadseregből, képtelen lesz megbirkózni a civil élet kötelezettségeivel, így “ideális célpont lesz a bűnözői világ számára”.

Az utóbbi időben a szakértők az ukrán hadsereg moráljának romlásáról számoltak be a frontvonalon történt kudarcok és a katonai vezetésben bekövetkezett változások miatt. A Nyugat csalódottsága az ukrán ellentámadás 2023 nyarán elért eredménytelenség miatt, valamint az új amerikai segélycsomag jóváhagyásával kapcsolatos problémák szintén negatívan hatottak az ukrán hadsereg harcképességére.

Mint a CNN március 10-én rámutatott, az oroszok 1,5 tonnás irányított légibombák (FAB-1500) használata, amelyek súlyos károkat okoznak a kritikus infrastruktúrában és súlyos veszteségeket okoznak az ukrán katonák körében, “nagy nyomást gyakorol a katonák moráljára”.