Húsbavágó kérdésekkel bombázzák a zalaegerszegi tankerületvezetőt a helyi gimnázium tanárai

1 év ezelőtt 52

„Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermeke kezdő fizetése egyetemi végzettséggel bruttó 203 000, azaz nettó 135 000 Ft /hó lenne? Ön is szívesen dolgozna ilyen bérért?” – tették fel többek között a kérdést a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai a tankerületi igazgatónak.

„A kölcsönös párbeszédben való feltétel nélküli hit késztetett bennünket levelünk megírására. Pedagógusként hiszünk abban, hogy szívügyünket, az oktatást Önök is legalább olyan fontosnak tartják, mint mi. Éppen ezért néhány kérdést szeretnék feltenni Önöknek.

Ha Önök igenlő választ adnak kérdéseinkre, akkor megnyugodhatunk, mert az országban nincs semmilyen gond Magyarország, szép hazánk tanárainak anyagi és társadalmi megbecsülésével. Ha esetleg nemleges választ adnának, akkor tegyék meg azt, amit a HAZA megkövetel!” – kezdődik a levél, amelyben a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai a tankerületi igazgatónak tettek fel kérdéseket a tankerületi igazgatónak.

Többek között az kérdezik:

„Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermeke kezdő fizetése egyetemi végzettséggel bruttó 203.000, azaz nettó 135.000 Ft /hó lenne? Ön is szívesen dolgozna ilyen bérért?

Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermekének vetítési fizetési alapja 2022-ben is a 2014-es minimálbér, azaz 101.500 Ft, miközben a legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma 2022. január 1-jétől bruttó 260 000 Ft /hó, azaz nettó 173.000 Ft/hó? Ön is elégedett lenne ezzel a vetítési alappal?”

A teljes levelet itt tanulmányozhatja.

A pedagógusok végül megjegyezték, hogy ha nem is válaszolnak a tankerületnél most kérdéseikre, csak egyet kérnek, azt ami ami a Thermopülai-szorosban egy kőtáblán olvasható:

„Itt fekszünk, Vándor, vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.”

A levelet a szerdai tantestületi értekezleten tették közzé, amelyet aztán postai úton a Tankerületi Központnak is elküldtek. A levelet 39 pedagógus látta el kézjegyével.