Húsvéti ajándék: az Austrian Airlines sztrájkja magyar utasokat is érint

1 hónap ezelőtt 9

Az osztrák légitársaság nem tudott megegyezni a pilótáit és légiutas-kísérőit képviselő szakszervezetekkel, ezért a március 28-29-i lehetséges munkabeszüntetés miatt 400 járatot törölt, köztük budapestieket is – írja az airportal.hu.

Az Austrian Airlines a csütörtökön déltől pénteken éjfélig terjedő 36 órás időtartamban több mint 400 járatát törli, köztük mindhárom csütörtöki budapestit is. Törölték a csütörtökön 11.15-kor és 16.45-kor tervezett indulásokat a légitársaság gépeivel Bécs felé, míg az osztrák fővárosból sem érkeznek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre a menetrend szerinti járatok 10.35-kor, 16.05-kor és 22.15-kor.

Az ügy hátterében az áll a cég közlése szerint, hogy összesen 17 tárgyalási forduló után sem sikerült megállapodni a Vida szakszervezettel és a légiutas-kísérők üzemi tanácsával a béremelésekről, a tárgyalások az elmúlt hét vasárnapja óta szünetelnek a felek között. A szakszervezet szerint elvárható, hogy az anyavállalatnál, a Lufthansánál hasonló fizetéseket adjanak az osztrák vonalon is, ám a német cégnél dolgozó személyzet fizetése átlagosan 40 százalékkal magasabb, mint az Austrian Airlinesnál, amely ennél lényegesen alacsonyabb bérkompenzációt ajánlott csak fel a mostani tárgyalásokon.

A légitársaság azért döntött a meghirdetett sztrájk idejére szóló járattörlések mellett, mert nem kívánja az utasokat az utolsó pillanatokig bizonytalanságban tartani. Az érintetteket az időben legközelebbi vagy a Lufthansa-csoport más légitársaságai által üzemeltetett járatokra foglalják át, amelyről az elektronikus csatornákon tájékoztatást adnak, de az utasok kérhetik a jegyár visszatérítését is.

Az Austrian Airlines-nál a húsvéti hétvégét érintő munkabeszüntetés becslések szerint naponta akár 10 millió eurós veszteséget okoz, amely a cégnek jelentős kártérítési felelősséggel jár.