Huszonhat gömbölyűfejű delfin pusztult el Ausztrália partjainál

1 hét ezelőtt 6

A tengeri élővilág szakértői kétségbeesetten próbáltak megmenteni mintegy 140 gömbölyűfejű delfint, miután csütörtökön partra vetődtek Nyugat-Ausztrália állam egyik torkolatának sekély vizében – írja a Reuters.

A gömbölyűfejű delfinek a Geographe-öbölben lévő Toby Inletnél rekedtek – közölte a nyugat-ausztráliai, biodiverzitásért és természetvédelemért felelős minisztérium. A helyszín a turisták által kedvelt délnyugati régióban, Dunsborough városának közelében van.

Tapasztalt személyzet, köztük vadvédelmi tisztek, tengerkutatók és állatorvosok csapata van a helyszínen vagy épp tart oda

– közölte a minisztérium.

A tárca közlése szerint a gyors beavatkozás ellenére a partra vetett delfinek közül 26 elpusztult. A Facebookon közzétett képek tanúsága szerint hatalmas tömeg várta a mentőakció végét.

Multiple pilot whales have already died as rescue crews respond to a mass stranding at Toby’s Inlet near Dunsborough.

Those on the ground have described it as a horribly sad scene, with locals rushing to the water to help officials keep the animals immersed to save them. #9Newspic.twitter.com/CNWRnpJ5w6

— 9News Perth (@9NewsPerth) April 25, 2024

Ian Wiese, a Geographe Marine Research bálnavédelmi csoport munkatársa elmondta, hogy több mint 100 önkéntes volt a helyszínen. „Próbálták őket vigasztalni, és igyekeztek megbizonyosodni arról, hogy a fejük kint van a vízből és lélegeznek” – mondta Wiese az Australian Broadcasting Corp. (ABC) televíziónak.

Tavaly júliusban több mint 50 gömbölyű fejű delfin pusztult el, miután partra vetődtek a nyugat-ausztráliai tengerparton. Mivel ezek az állatok közösségben élnek és mozognak, ha egy bálna bajba kerül és partra vetődik, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem szerint gyakran a többi is követi. Az állam 1996-ban tapasztalta meg a legnagyobb számú partra sodródást Dunsborough közelében, amikor 320 gömbölyűfejű delfin vetődött partra.

Bár magyar nyelvterületen az állat „gömbölyűfejű delfin” néven honosodott meg, más nyelvterületeken pilótabálnának nevezik.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM