Idegrendszeri problémákat okozhat az újra felhasznált sütőolaj

4 hét ezelőtt 14

Egy új kutatás alapján komoly egészségügyi kockázatot jelent a háztartásokban és éttermekben világszerte használt, többször újramelegített sütőolaj, amennyiben ugyanolyan hatással van az emberre, mint a kísérleti patkányokra.

Az olajban sütés lényege, hogy az élelmiszert forró olajba merítik, ahol ropogósra sül. Sütéskor az ételben található, zsírban oldódó egészséges összetevők nagy része megsemmisül, miközben akrilamid, peroxidok, transzzsírok és egy sor káros összetevő adódik hozzá. Régebb óta ismert, hogy a sütőolajhoz komoly egészségügyi kockázatok – például cukorbetegség és rák – köthetők – írja az IFL Science.

A Tamil Nadui Központi Egyetem kutatói Kathiresan Shanmugam adjunktus vezetésével nőstény patkányokon vizsgálta a napraforgóolaj hatásait. Az állatok egy csoportjának szokványos eledelt adtak, két másik csoport friss olajjal illetve használt sütőolajjal dúsított táplálékot kapott 30 napig.

Egy hónap elteltével a használt olajat fogyasztó patkányoknál a májenzim emelkedett szintjét mutatták ki, ami a létfontosságú szervet érő gyulladást és oxidációs stresszt jelzi. A mérések emellett emelkedett C-reaktív fehérje szintet mutattak, ami a szívroham és sztrók emelkedett kockázatát jelzi.

Végeredményben a lipid anyagcserében jelentős változás történt, az agynak fontos omega–3 zsírsav szállítása csökkent. Ez neurodegenerációhoz vezetett nem csak az újrahasznált olajat fogyasztó patkányok, de utódaik között is

– emelte ki Shanmugam.

A károsodás sejtek szintjén is kimutatható volt a patkányok beleiben illetve az idegsejteket támogató gliasejteknél. A kutatók a megismételt kísérletek során a konyhákban ugyancsak széles körben használt ízfokozó, a monoszódium glutamát hatását is vizsgálták és további idegrendszeri károsodást állapítottak meg.

Ismereteink szerint ez az első olyan kutatás, ami a sütőolaj utódokban is megjelenő fokozott neurodegenerációs hatását mutatja ki

– fogalmazott Kathiresan Shanmugam.

Az indiai tudósok szerint az omega–3 zsírsav, kurkuma, és rizskorpaolaj étrendhez való hozzáadása csökkentette a sütőolaj káros hatásait – emellett kiemelték, hogy nagyon fontos lenne az olaj hatásait embereknél, klinikai körülmények között vizsgálni. A szakemberek a további kutatások során a sütőolaj bél mikrobiomjára gyakorolt hatását illetve az Alzheimer- és Parkinson-kórral kialakulásában játszott esetleges szerepét fogják vizsgálni.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM