Így biztosítaná a gyermekek védelmét az Európai Bizottság

1 hét ezelőtt 10

Kiállunk a gyermekek jogaiért: valóra váltjuk a védelem, a tisztelet és a szerepvállalás biztosítására tett ígéretünket - írja vendégcikkében Dubravka Šuica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke.

Három évvel ezelőtt ígéretet tettünk. Előterjesztettük az átfogó uniós gyermekjogi stratégiát és az európai gyermekgaranciát, melyeket a gyermekek érdekében dolgoztunk ki, a gyermekeket is bevonva a munkába. Abból az elvből indultunk ki, hogy Európában és világszerte minden gyermeknek azonos jogokat kell élveznie, és bármiféle megkülönböztetéstől, megfélemlítéstől és erőszaktól mentesen kell élnie. Nemcsak amellett köteleztünk el magunkat, hogy előmozdítjuk a gyermekek jogait, hanem amellett is, hogy érvényre juttatjuk őket és erről hajlandók is leszünk számot adni. Gyorsan változó világunkban a gyermekeket sok káros hatás éri a világjárvány, a szegénység és az egyenlőtlenség, a megkülönböztetés, a fegyveres konfliktusok, az éghajlatváltozás és a virtuális világban jelentkező tendenciák miatt. Közösen léptünk fel európai és nemzetközi partnereinkkel, valamint a civil társadalmi szervezetekkel annak érdekében, hogy tovább erősítsük a gyermekek jogait és életminőségét az EU-ban és világszerte.

Az elért eredmények ellenére el kell ismernünk, hogy a gyermekekkel szembeni erőszak továbbra is jelentős kihívást jelent az EU-n belül és kívül egyaránt. A statisztikák rávilágítanak, hogy nem halogathatjuk a fellépést. Például bizonyítékok vannak arra, hogy Európában a gyermekek mintegy 20%-át éri valamilyen formájú szexuális bántalmazás, hogy a 15–19 évesek körében az öngyilkosság a második vezető halálok, és hogy a 15 évesek 29%-át gyakran bántalmazzák. Az Egészségügyi Világszervezet szerint éves szinten világszerte a gyermekek fele szenvedi el az erőszak valamilyen formáját.

A kormányzati intézkedésekből, illetve a tétlenségből adódó hatásoknak a gyermekek a társadalom minden más csoportjánál jobban ki vannak téve. Védelmük erkölcsi, és egyúttal jogi kötelességünk, ugyanakkor hosszú távú stratégiai befektetés is társadalmainkba. Ez a helyzet késztetett minket arra, hogy kidolgozzuk és elfogadjuk az integrált gyermekvédelmi rendszerekről szóló bizottsági ajánlást. Ez az ajánlás nem pusztán egy újabb szakpolitikai dokumentum, hanem olyan mérföldkő, amely összegzi eddigi kitartó erőfeszítéseinket, amelyeket annak érdekében tettünk, hogy ne csak egy eszményi világban legyen minden gyermeknek joga a biztonságos és gondoskodó környezethez.

Ez az ajánlás olyan átfogó megközelítést szorgalmaz, amely magában foglalja a megelőzést, a védelmet és a részvételt, biztosítva, hogy a gyermekvédelmi rendszerek szilárdak legyenek, és reagáljanak a gyermekek szerteágazó szükségleteire. Ez a megközelítés kritikus fontosságú az olyan folyamatos kihívásokkal szembeni fellépéshez, mint a gyermekek online szexuális bántalmazása és kizsákmányolása, a társadalmi-gazdasági kirekesztés, a migráns gyermekek védelme, valamint a Covid19-világjárvány mentális egészségre és biztonságra gyakorolt tartós hatásai.

Intézkedéseinknek egy egyszerű, de nagy hatású elv szab irányt: „Semmit rólunk nélkülünk!” Új, néhány hónapja indított gyermekrészvételi platformunkon keresztül több mint 1 000 gyerek aktívan közreműködött az életüket érintő szakpolitikák kialakításában. Olyan szerteágazó témákhoz szóltak hozzá, mint a digitális biztonság, az online és offline zaklatással és bántalmazással, illetve az iskolai erőszakkal szembeni küzdelem, valamint az alternatív gondozásba vett gyermekek helyzete. Az általuk megosztott vélemények nemcsak azt segítették elő, hogy átfogóbb képet alkossunk a problémákról, hanem azt is, hogy az uniós szakpolitikák gyermekközpontúbbá váljanak.

A gyermekekkel szembeni erőszakra vonatkozó megdöbbentő statisztikák nem puszta számok; konkrét életek és sorsok vannak mögöttük, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezeket jobbá tegyük, határozott fellépéssel és össztársadalmi szemléletet érvényesítő, integrált támogatási rendszerek kiépítésével.

Ezen az úton haladva tovább, ajánlásunkkal meg kívánjuk erősíteni a meglévő keretet a tagállamok közötti szorosabb együttműködés előmozdításával, az erőforrások elosztásának javításával, valamint annak biztosításával, hogy jogi és szakpolitikai reformjaink valódi, kézzelfogható védelmet eredményezzenek.

Visszatekintve megállapíthatjuk, hogy a Bizottság által a gyermekek jogainak és védelmének előmozdítása terén elért előrelépések politikai ciklusokon túlmutató örökséget alkotnak. Ez közösen elért eredmény, amely nemcsak javítja a védelmet, hanem lehetőséget biztosít legfiatalabb polgárainknak a szerepvállalásra, ösztönözve aktív demokratikus részvételüket egy igazságosabb és méltányosabb társadalom kialakításában. Folytatni kell ezt a munkát.

Még van mit tennünk azért, hogy gyermekjogi stratégiánk mindenütt minden gyermek számára valósággá váljon, de eredményeink bizakodóvá tesznek. Munkánk soha nem a rövid távú megoldásokra irányult, hanem a fenntartható változás megalapozására – a Bizottság a gyermekjogok érvényesítéséért tett elkötelezett munkája során ezután is erre fog törekedni, hogy egyetlen gyermeket se hagyjunk magára.