Így fog kinézni Budapest 50 év múlva a mesterséges intelligencia szerint

3 hónap ezelőtt 15

Mint kiderült mesterséges intelligenciának határozott elképzelései vannak róla, hogyan fog kinézni Budapest öt évtized múlva.

Az Énbudapestem.hu a mesterséges Intelligenciához fordult és megkérdezte, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján hogyan fog kinézni Magyarország fővárosa a jövőben – szúrta ki a Mandiner.

Az eredményt látva nehéz lehet elképzelni, hogy akár csak hasonlítson hozzá a főváros 50 éven belül, ugyanis az AI által generált képeken nem sok minden emlékeztet a napjainkban ismert Budapestre.

A tipikus, sci-fikből ismert fantáziavilágra emlékeztető fotókon minden nagyon zöld, minden nagyon modern, azonban – mindennek ellenére – nem igazán tűnik életszerűnek, és a klasszikus értelemben vett esztétikai szépség értékrendjétől is távol áll.

A jövő városai és a mesterséges intelligencia

Mint írtunk róla, egy új vizsgálat az intelligens városokat állította fókuszba, amiket eddig a jövő metropoliszaiként hirdettek, de az AI könnyítésein túl most már az erkölcsi kérdések is terítékre kerültek, és a helyzet korántsem egyszerű.

A mesterséges intelligencia fejlődése befolyásolja a városok fejlődését is, az AI változására pedig a mi cselekedeteink hatnak.

Az például, ahogyan közlekedünk, vásárolunk, fogyasztunk, segít a tömegközlekedés vagy a járművek vagy a szokási statisztikák felállításában. Az egyéni adatokból összeáll egy város rendszereinek térképe.

Az intelligens városok szenzorrendszerekből gyűjtenek információkat, és érzékelőhálózatokat használnak az adatok számszerűsítésére.

Ennek alapján az okosépületek képesek kiszámítani, hogy mennyi a lakóinak az energiafogyasztása, de az AI azt is számszerűsítheti, hogy hány ember használja egyidejűleg a metrót, vagy képes adott időre statisztikát készíteni erről.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM