Ilyen a Balaton új kincse, de a többire még várni kell - videó

2 hónap ezelőtt 12

Mint arról az Infostart is több cikkben tudósított, a Bahart Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös projektjében 2021-ben készült el a Tihany és a Szántód komp, valaminta Balaton és a Tomaj katamarán a komáromi hajógyárban. Ezután a járművek két évig vártak arra, hogy a balatoni vízállás lehetővé tegye a Sió-zsilip megnyitását, és így a csatornán felhajózhassanak a Balatonba. Tavaly azután jelentős médianyilvánosság mellett juthattak el a járművek rendeltetési helyükre, és a felépítmények felszerelését, illetve teszteket követően decemberben állhattak forgalomba.

Az új, elektromos motorokkal szerelt kompok néhány méterrel hosszabbak a régieknél: 45 méter hosszúak és 11 méter szélesek. Körülbelül 24 gépjárművet, 30 kerékpárt és 120 utast képesek egyszerre szállítani. A kapacitásbővítésére azért is szükség volt, mert a komp utasforgalma 10 év alatt 800 ezerről közel 1,4 millióra emelkedett, és a kerékpárosok száma is több mint a duplájára nőtt.

Gyorsabbak is a kompok elődeiknél, hiszen 11 helyett 15 kilométer per órás az utazósebességük, viszont a révbe érkezés előtti manőverezés bonyolultabb, mint a korábbi modellnél, így összességében az út ideje nem változott.

A welovebudapest.hu beszámolója szerint praktikus újítás, hogy a felső fedélzet, ami a komp több mint felét lefedi, árnyékot ad az utasoknak és a kocsiknak. Nyáron várhatóan jóval kellemesebb lesz a klíma a fedélzeten, mint a régi kompokon, ahol az aszfalt átmelegedett a napon. Az új kompon esőben is ki lehet majd szállni az autóból.

Sokaknak lehet élmény, hogy utasként a teljesen átlátszó falú kapitányfülkébe is be lehet látni, és végignézhető, ahogy a komp vezetője érintőképernyőket nyomkodva irányítja a hatalmas, 300 tonnás járművet.

Mint a portál írta, a már közlekedő Tihany nevű komp nincs még teljesen készen: kap majd egy személyzeti pihenőteret, amelynek beépítése idején, február második felében, új „testvére”, a Szántód közlekedik helyette.

Márciusban pedig mindkét új jármű szolgálatba áll, az új katamaránokkal együtt.

A két újjal együtt összesen hat komp lesz használható és a folyamatosan közlekedő két komp mellett szükség esetén bevethető. A régebbieket folyamatosan felújítják.