Ilyen jogosítványt se sűrűn adnak ki - videó

1 hét ezelőtt 15

A Hyundai arra készül, hogy elindítsa a robotaxi szolgáltatást az Egyesült Államokban. Ennek előszele, hogy egy IONIQ 5 letette az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma által biztosított B engedély vezetési tesztjét Nevada államban. A 4-es szintű autonómiával bíró autó az emberi jelöltekre szabott vizsgafeladatokat teljesítette - írta az Autószektor.

 HyundaiForrás: Hyundai

Az erről szóló videó szerint ez az első alkalom, hogy egy autó, még ha ilyen speciális formában is, de jogosítványhoz jut. Mint egy "rendes" forgalmi vizsga esetén, itt is vizsgabiztos ült az "anyósülésen", figyelve, hogy a jármű betartja-e a szabályokat, időben indexel-e sávváltáskor, nem megy-e gyorsabban vagy lassabban a kelleténél, hogyan manőverez, ha valami az elébe kerül, illetve milyen a reakcióideje, ha például váratlanul kutyasétáltatók lépnek elé.

Mindazonáltal a filmben megjegyzik, hogy az amerikaiak 73 százaléka jelenleg nem bízik az önvezető autós technológiákban, illetve hogy a jogosítványos autó kiemelkedő eredménye is egyelőre csak egy kísérleti folyamat egyik állomása.

Máshol egyébként épp elfogyott a türelem a magas szintű önvezető rendszerű kocsikkal szemben. Kanada egyik legnagyobb tartományában, British Columbiában április elején tiltották be a 3-as, 4-es, valamint 5-ös szintű önvezető technológiával szerelt járművek használatát. Az ennél alacsonyabb szintű automatikával felszerelt kocsik maradhatnak az utakon, ilyenek például az Autopilottal és FSD-vel felszerelt Teslák.