Ilyen műhold sem keringett még a Föld körül – videó

2 hónap ezelőtt 32

A japán Astroscale Holdings Inc. hétfőn számolt be az Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) műhold sikeres felbocsátásáról.

A 150 kilogrammos, 80 centiméter hosszúságú és szélességű, 120 centiméter magas műholdat Új-Zélandról indították el a Rocket Lab amerikai vállalat hordozórakétájával, hogy az űrben figyelje egy 2009-ben Japán által felbocsátott H2A rakéta második fokozatát, amely jelenleg a Földtől 600 kilométerre kering nagy sebességgel.

Az ADRAS-J műhold a vállalat tervei szerint néhány méteres távolságra közelíti meg a rakéta darabját, és onnan végez majd megfigyelést az űrszemét mozgásáról és állapotáról. A rakétadarab mintegy 11 méter hosszú és 4 méter átmérőjű, a súlya pedig durván három tonna lehet.

There it goes! ?️?

ADRAS-J is now in orbit, ready to start its mission of rendezvousing with an aging piece of space debris and observing it closely to determine whether it can be deorbited in future.

Proud to be part of this innovative @astroscale_HQ mission studying ways to… pic.twitter.com/WcMexdBhHR

— Rocket Lab (@RocketLab) February 18, 2024

A műholdak és rakéták egyre gyakoribb indításával jelentősen megnövekedett a Föld körül keringő űrszemét mennyisége, eltávolítására azonban mindeddig nem született bevett módszer.

Az Astroscale startupot 2013-ban Okada Nobu, egykori pénzügyminisztériumi tisztviselő alapította, az űrszemét eltávolítását célzó kereskedelmi vállalkozásként. Az elgondolás szerint műholdra rögzített robotkarral gyűjtenék be az űrszemetet, és az atmoszférában égetnék el.

A dél-kínai Sencsenben működő Origin Space űrbányászati startup 2021-ben állított alacsony földkörüli pályára egy NEO-01 nevű űreszközt, amely egy másik módszerrel kísérletezik: hatalmas hálóval fogja be az űrhulladékot, és égeti el az atmoszférában.