IMF: az orosz gazdaság ellenáll a szankcióknak

1 hét ezelőtt 18

Az orosz gazdaság az elmúlt két évben ellenállónak bizonyult a nagyszabású szankciókkal szemben – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai részlege regionális gazdasági kilátásokról szóló jelentésében.

“Az elmúlt két év során és a számos ország által bevezetett nagyszabású szankciók közepette az orosz gazdaság ellenállónak bizonyult” – áll a jelentésben.

A pénzintézet szerint az orosz gazdaság stabilitását több tényező magyarázza, különösen az, hogy az orosz olajexport volumene a szankciók ellenére nagyon stabil maradt.

“Ennek az az oka, hogy a korábban Európába irányuló olajat most máshol, nevezetesen Kínában és Indiában használják fel” – áll a jelentésben.

Az IMF megállapítja, hogy a korlátozások a gazdaság újjáépítésének szükségességéhez vezettek.

“Például egyes importtermékeket hazai árukkal helyettesítenek, ami új termelési létesítményekbe történő beruházásokat eredményezett” – áll a dokumentumban.

Az IMF közgazdászai felhívták a figyelmet a magánfogyasztás növekedésére is Oroszországban, amely 2,9 százalékpontos növekedést biztosított az orosz GDP növekedésében.

Harmadrészt a magánfogyasztás erőteljesen élénkült, ami 2,9 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

“Ezt az élénk hitelezés és az erős munkaerőpiac hajtja, a rekordalacsony, mindössze 3%-os munkanélküliséggel és a növekvő bérekkel” – áll a dokumentumban.

Az IMF becslése szerint tavaly az orosz gazdaság növekedési üteme 3,6% volt. Korábban az IMF felfelé módosította a 2024-es orosz GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését, 3,2%-ra emelve azt. A 2025-ös orosz GDP-re vonatkozó előrejelzést szintén 1,8%-ra emelte.